Wat is een levensverhaal? - Mijn Monumentjes

Oprechte aandacht voor jouw verhaal

Wat is een levensverhaal?

Wie overweegt zijn levensverhaal op papier te zetten, wil wel weten wat een levensverhaal dan precies is. Wat hoort er thuis in zo’n verhaal en is het wel iets voor jou om je verhaal op te schrijven? Om je te helpen beslissen of het schrijven van je levensverhaal iets voor jou is, geef ik in dit blog antwoord op deze twee vragen:

  • Wat is een levensverhaal?
  • Wat komt er kijken bij het schrijven van je levensverhaal?

Met deze informatie kun jij een goede afweging maken of je wel of niet gaat schrijven.

 

Wat is een levensverhaal precies?

Wanneer je googelt op ‘Wat is een levensverhaal?’ dan verschijnt onderstaande tekst waarschijnlijk als eerste zoekresultaat:

Een levensverhaal of levensgeschiedenis beschrijft (een deel van) iemands leven. Er zijn overeenkomsten met de autobiografie: beide zijn op schrift gestelde verhalen die een levensloop beschrijven. … Levensverhalen worden geschreven over een heel leven, maar kunnen ook een bepaalde periode of thematiek behandelen. (Bron: Wikipedia)

Grote kans dat je dit zelf ook al wel bedacht had… Daarom is het goed wat gedetailleerder te kijken naar wat een levensverhaal nu precies voor kenmerken heeft.

Veel mensen denken bij het woord ‘levensverhaal’ al snel aan een begrafenis. Daar wordt immers vaak het levensverhaal van de overledene verteld? Wanneer hij/zij geboren is, hoe zijn/haar gezin eruit zag, waar hij/zij gewoond heeft, wat hij/zij voor werk gedaan heeft. Toch zijn dat niet de dingen die op een begrafenis voor de ontroering zorgen. Uiteindelijk maakt het de toehoorders niet zo heel veel uit of iemand in 1901 of in 1958 geboren is. Of iemand in Harlingen of in Middelburg gewoond heeft, bakker of financieel directeur geweest is. Wat mensen raakt en ontroert zijn de verhalen over wie deze persoon wás. Wat zijn/haar mooie en minder mooie eigenschappen waren, welke gewoontes hij/zij had, hoe hij/zij omging met anderen, hoe zijn/haar persoonlijkheid vorm gekregen heeft door alles wat hij/zij meegemaakt heeft.

Al luisterend zien we de overledene weer voor ons, horen we hem/haar die karakteristieke dingen zeggen, lachen we om de herinnering aan zijn/haar manier van doen en zijn we verdrietig om het gemis van deze unieke persoon.

Een levensverhaal hoeft niet te gaan over iemand die overleden is. Maar wel geldt voor ieder levensverhaal hetzelfde: het gaat over een persoon, niet over feiten. Geen opsomming van allerlei mijlpalen in een leven, wel het verhaal over een unieke persoonlijkheid. Want laten we eerlijk zijn: hoe bijzonder is ons leven? Hoeveel mensen hebben niet hetzelfde gedaan en meegemaakt als jij? Zelfs wanneer je te maken hebt gehad met ingrijpende gebeurtenissen als oorlog, het verlies van een geliefde of misbruik, dan maakt dat jouw verhaal nog steeds niet uniek. Zoveel mensen hebben hetzelfde of iets vergelijkbaars meegemaakt. Wat er gebeurd is maakt een verhaal niet perse interessant, maar hoe dat jou gevormd heeft, hoe jij ermee omgegaan bent, welke emoties het bij jou opgeroepen heeft, dát is wat het boeiend maakt. Daarin wordt het verschil zichtbaar tussen jou en een ander.

Natuurlijk bevat een levensverhaal ook feiten. Het maakt nogal verschil of je geboren bent als jongste in een gezin van 13 kinderen of als enig kind. Of je opgegroeid bent in rijkdom of in armoede. In harmonie of in een onveilige omgeving. Dat soort informatie hoort zeker thuis in een levensverhaal. Belangrijk is alleen dat je selectief bent in welke feiten je wel en niet opneemt in je verhaal. Welke feiten moeten echt genoemd worden om te laten zien hoe je geworden bent zoals je bent? En welke voegen aan dat verhaal niets toe en kun je dus rustig weglaten?

Wat voor feiten geldt, geldt ook voor personen die in jouw leven een rol gespeeld hebben. Niet alle personen zijn even belangrijk geweest in jouw ontwikkeling. Ze hoeven dus ook niet allemaal een plek in je levensverhaal te krijgen.

Levensverhalen die op begrafenissen worden voorgelezen gaan meestal over het hele leven van de overledene, vanaf zijn/haar geboorte tot het overlijden. Met bovenstaande in gedachten begrijp je dat een levensverhaal niet perse over je hele leven hoeft te gaan. Als er in jouw leven iets gebeurd is dat jouw ontwikkeling vergaand beïnvloed heeft, dan kan jouw levensverhaal ook over die gebeurtenis gaan en hoe die jou gevormd heeft. Of als één bepaald thema als een rode draad door jouw leven loopt, dan kan jouw levensverhaal over dat thema gaan. Aan de hand van dat thema kun je laten zien hoe jij geworden bent zoals je bent.

Samenvattend: je levensverhaal laat zien wie je bent. Daarom bestaat het uit een mix van feiten en emoties, die samen het verhaal vertellen van de ontwikkeling van jouw unieke persoonlijkheid. Is dat het verhaal dat jij wilt vertellen? Deze vraag zul je moeten beantwoorden om te kunnen bepalen of je wel of niet gaat schrijven.

Levensverhaal schrijven

Wat komt er kijken bij het schrijven van een levensverhaal?

Voor een goede afweging is het minstens zo belangrijk om een antwoord op deze vraag te krijgen. Er komt heel wat kijken bij het schrijven, zeker als je van plan bent om van jouw verhaal een boek te maken dat je b.v. aan je kinderen kunt geven. Het voert te ver om hier alles op te sommen wat er bij het schrijven komt kijken, daarom licht ik een aantal aspecten even uit. Het gaat om 3 dingen die veel aandacht vragen in het schrijfproces.

De voorbereiding

Je verhaal komt niet op papier zonder voorbereiding. Wanneer je zojuist bedacht hebt dat je wel wilt gaan schrijven en je begint direct, dan weet ik zeker dat je halverwege strandt. Of (dat kan ook) dat jouw verhaal wel op papier komt, maar dat er geen samenhang, geen rode lijn in zit. Als je wilt laten zien wie jij bent en hoe je geworden bent zoals je bent, dan moet je eerst nadenken. Waarom wil ik mijn verhaal vertellen? Aan wie zou ik mijn verhaal willen vertellen? Wat herinner ik me allemaal nog en welke herinneringen zijn wel en niet belangrijk voor mijn verhaal? In welke vorm kan ik mijn verhaal gieten, welke structuur ligt er onder mijn verhaal? Waar, wanneer en hoe schrijf ik het lekkerst?

Een greep uit alle vragen die je jezelf stellen moet voor je gaat schrijven. Het klinkt cliché, maar het is echt waar: een goede voorbereiding is het halve werk.

Tijd

Nog zo’n cliché, maar even waar: dit project kost tijd. Veel tijd. Als richtlijn kun je aanhouden dat je gemiddeld zo’n 9 maanden bezig zult zijn. Vanaf de allereerste voorbereidingen tot en met de laatste letter. Wanneer je besloten hebt om jouw verhaal op papier te zetten, dan zul je dus ook tijd moeten maken hiervoor. Natuurlijk ben je altijd baas over je eigen tijd: wil jij niet meer dan een uur per maand besteden aan het schrijven, dan kan dat. Wil je iedere dag schrijven, ook prima. Het gaat niet zozeer om hoe vaak en hoe lang je schrijft, maar veel meer om regelmaat in het schrijven. Zoals je bijvoorbeeld eens in de 3 weken gaat zwemmen, zo kun je ook eens in de zoveel tijd schrijven. Die tijd moet ingepland worden, anders komt het er niet van. Maar hoe vaak, hoe lang, hoe snel, dat kan per persoon verschillen en dat is geen probleem.

Emoties

Tijdens het schrijven ga je ongetwijfeld tegen emoties aanlopen. Niemand heeft toch alleen maar goede herinneringen? Emoties vragen tijd en energie. Soms moeten ze eerst een plekje krijgen voor je verder kunt schrijven. Dan staat het werk even stil, je hebt je energie dan nodig om te verwerken, om inzicht in jezelf te krijgen. Dit is niet erg, het komt jouw verhaal juist ten goede, want het geeft je stof om over te schrijven.

Ik noem het hier, omdat het wel goed is om je te realiseren dat dit erbij hoort als je de keus maakt om jouw levensverhaal op papier te zetten.

Samenvattend: het schrijven van je levensverhaal kost voorbereiding, tijd en emotie. Voor een goede afweging vraag je jezelf af: heb ik dat ervoor over?

 

Tenslotte

Als het aan mij ligt zet iedereen zijn levensverhaal op papier. Het geeft inzicht in jezelf, zorgt ervoor dat je moeilijke dingen kunt verwerken en het voegt weer een prachtig, uniek verhaal toe aan de verhalen die er al zijn.

Maar ik heb dit blog niet geschreven om je over te halen jouw levensverhaal op papier te zetten. Ik heb het geschreven om je te helpen een goede afweging te maken. Ik hoop dat je hiermee voldoende informatie hebt om te bepalen of het schrijven van jouw levensverhaal iets voor je is en of je wilt gaan investeren in tijd en energie!


Ik ontwikkelde een cursus levensverhaal schrijven waarmee je in behapbare stappen een samenhangend, mooi geschreven verhaal op papier zet, dat goed laat zien wie jij bent. De cursus is zo duidelijk van opzet dat de meeste deelnemers hem helemaal zelfstandig, in hun eigen tempo doorlopen. Wie toch wat begeleiding wil kan deze los inkopen naar behoefte.

1 reactie op “Wat is een levensverhaal?”

  1. Pingback: Hoe schrijf je jouw levensverhaal? 5 tips voor je gaat schrijven - Mijn Monumentjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Schrijfkringen

Schrijfkring Tradities en rituelen

Op 13 november 2023 start de schrijfkring Tradities en rituelen: samen met anderen lezen, nadenken en schrijven over het thema Tradities en rituelen. Meedoen? Je bent van harte welkom!

Mijn Monumentjes draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders