Hoe schrijf je jouw levensverhaal? 5 tips voor je gaat schrijven - Mijn Monumentjes

Hoe schrijf je jouw levensverhaal? 5 tips voor je gaat schrijven

Ken je dit? Je loopt al een tijdje rond met het idee jouw levensverhaal op papier te zetten. Je wil niet dat jouw herinneringen verloren gaan. Je wilt iets doorgeven aan je kinderen, je kleinkinderen. Je wilt eindelijk eens alles rond die moeilijke gebeurtenissen in je leven op papier zetten.

Maar hoe pak je dat nou aan, je levensverhaal vastleggen? In dit artikel laat ik je de 5 dingen zien die je weten moet voordat je gaat schrijven.

 • Weet waarom je het doet

Het klinkt als een open deur: weten waarom je gaat schrijven. Omdat je het wil natuurlijk. Omdat het je leuk lijkt. Omdat je iets na wil laten. Omdat je kinderen vragen of je dit wilt doen.

Dat kunnen stuk voor stuk goede redenen zijn om te gaan schrijven. Maar als je niet echt serieus over deze vraag nagedacht hebt en jouw antwoord op deze vraag niet heel duidelijk voor ogen hebt, dan wordt jouw verhaal heel onsamenhangend.

Ik leg uit wat ik daarmee bedoel. Weten waarom je schrijft geeft richting aan je verhaal. Eigenlijk is dat ‘waarom’ de bril die je op hebt tijdens het schrijven. Stel: je schrijft omdat je jouw kinderen iets na wil laten. Dan kijk je naar jouw verhaal met de bril van jouw kinderen op: zij moeten het begrijpen, zij moeten het interessant en waardevol vinden. Maar schrijf je omdat je iets moeilijks wilt verwerken, dan kijk je met de bril van je gevoel: staat mijn gevoel over deze moeilijke periode zo goed op papier? Het maakt dan niet zoveel uit wat een ander ervan vindt, het gaat dan om wat jij wil verwoorden.

Tijdens het schrijven keer je steeds weer terug naar jouw waarom. Past dit wat ik nu schrijf nog bij mijn waarom of dwaal ik af? Door zo te kijken houd je de grote lijn van jouw verhaal goed vast en daarmee krijgt jouw verhaal zijn samenhang

 • Weet heel zeker dat je jouw levensverhaal wil schrijven

Bij dit punt staat niet voor niets het woordje ‘heel’. Je moet het niet zeker weten, je moet heel zeker weten dat je jouw verhaal op papier wil zetten. Waarom? Omdat je tijdens het schrijven zeker tegen dingen aan gaat lopen die minder leuk zijn. Een paar voorbeeldjes:

 • Het schrijven gaat niet zo vlot als je gedacht had
 • Je hebt zo’n chaos aan herinneringen dat je niet weet waar je moet beginnen
 • Je hebt al een stuk op papier staan, maar weet echt niet meer hoe je verder moet
 • Je hebt last van emoties bij nare herinneringen
 • Je vraagt je af voor wie je het eigenlijk doet
 • Het schrijven begint een last te worden, omdat je steeds te weinig tijd hebt

Je bent vol goede moed begonnen, maar het plezier in het schrijven verdwijnt door één of meer van bovenstaande zaken. Op dat moment moet je terug naar het begin: waarom wilde je dit ook alweer? En hoe zeker wist je dat je dit wilde? Als je het heel, heel zeker weet, dan hou je het ook vol op de momenten dat het even tegenzit. Dan blijf je kijken naar je einddoel: jouw verhaal op papier. Dan moet en zal dat verhaal er komen!

 • Bereid je voor

Ik kom vaak mensen tegen die vandaag bedenken dat ze willen gaan schrijven en morgen beginnen. Het klinkt misschien vreemd, maar dat is te vergelijken met mensen die vandaag bedenken dat ze willen verhuizen en die morgen al gaan. Verhuizen is een groot project, dat om een hele goede voorbereiding vraagt. Met het schrijven van je levensverhaal is het niet anders. Als je dit echt goed wil doen en er een mooi, doordacht verhaal van wil maken, dan moet je je voorbereiden.

Het mooie is dat de voorbereiding ook helpt bij de twee punten die ik hierboven noemde. Hoe meer je weet over (het schrijven van) levensverhalen, hoe duidelijker het voor jou wordt waarom jij wil schrijven en hoe zekerder je ervan raakt dat je dit echt wil doen.

Hoe kun je je voorbereiden? Door je te verdiepen in deze vragen:

 • Wat is een levensverhaal precies? Zie ook mijn blog hierover
 • Op welke manieren kun je een levensverhaal vastleggen? (denk aan schrijven, maar ook aan het maken van een fotoboek of een geluidsopname)
 • In welke vorm kun je jouw verhaal gieten? (denk aan chronologisch schrijven: jouw leven van nul tot nu, of aan schrijven over een bepaald thema in je leven, maar denk ook aan schrijven in een dagboekvorm of in fictie of briefvorm)
 • Wat komt er allemaal kijken bij het schrijven van je levensverhaal?
 • Hoeveel tijd gaat het kosten om jouw verhaal op papier te zetten?
 • Welke mogelijkheden zijn er om begeleiding te krijgen bij het schrijven? (denk aan coaching door een schrijver, het volgen van een (online) cursus, het inschrijven voor tips via de mail. Een goede voorbereiding is ook de gratis Checklist Levensverhaal Schrijven van Mijn Monumentjes)
 • Wat kun je doen met je verhaal als het af is? (denk aan een boekje maken of je verhaal uitgeven)

Neem de tijd om je voor te bereiden. Het helpt je bij de start en tijdens het schrijven én het is ook gewoon voorpret! 

 • Maak tijd vrij

In het punt hierboven noemde ik dat je moet gaan onderzoeken hoeveel tijd het schrijven van je levensverhaal je gaat kosten. Nu hangt het natuurlijk van jouw situatie en persoonlijkheid af hoeveel tijd jij vrij kunt en wil maken. Ook moet uit jouw voorbereidingen duidelijk worden wat realistisch is: de ene vorm kost meer tijd om uit te werken dan de andere.

Eén ding staat vast: het gaat je tijd kosten. In het algemeen kun je zeggen dat het schrijven van je levensverhaal ongeveer 9 maanden in beslag neemt. Natuurlijk doet de één er langer over dan de ander, maar rekening houden met 9 maanden is wel verstandig.

Ook als je nog niet helemaal helder hebt hoeveel tijd het je zal gaan kosten, kun je wel vast tijd vrij maken. Het is goed om eens kritisch in je agenda te kijken waar ruimte zit. Hoeveel tijd per dag/week/maand zou je kunnen uitroosteren om te schrijven? En op welke dag(en) past dit dan het beste? Welk moment van de dag komt het beste uit? Zie ook mijn blog met 10 tips om schrijftijd te creëren.

Als je voor jezelf een planning hebt gemaakt, begin die dan ook meteen uit te voeren. Dit klinkt misschien wat vreemd, want je bent je toch nog aan het voorbereiden en juist nog niet aan het schrijven? Ik bedoel dan ook niet dat je al aan je levensverhaal moet gaan schrijven. Maar ga wel vast schrijven. Zoek leuke schrijfoefeningen op in de bieb of op internet. Of schrijf losse verhalen. Houd een dagboek bij. Maak een klein verhaaltje/column van leuke ontmoetingen die je gehad hebt, of grappige voorvallen. Voor meer inspiratie zie mijn blog Schrijfroutine ontwikkelen.

Wanneer je dit doet, sla je twee vliegen in één klap:

 • Je raakt gewend aan de routine van het schrijven en houdt straks die tijd automatisch vrij
 • Je oefent met verschillende schrijftechnieken, waardoor je steeds meer ervaring krijgt in het schrijven. Dit gaat je straks zeker helpen als je jouw levensverhaal op papier gaat zetten

Levensverhaal schrijven

 • Laat je inspireren

Ik spreek regelmatig mensen die zeggen: “Ach, wat heb ik nou te vertellen?” Hoewel ze veel meegemaakt hebben of mooie dingen gedaan, hebben ze toch het idee dat het niet heel interessant is om dat op papier te zetten. Andersom kom ik ook mensen tegen die juist wel vinden dat hun verhaal moet worden vastgelegd, maar die denken dat ze niet kunnen schrijven. In beide gevallen helpt het enorm om je te laten inspireren door anderen.

Hoe dan? Bijvoorbeeld zo:

 • Lees (auto)biografieën van anderen
 • Lees zoveel mogelijk verschillende boeken, om de kunst van het schrijven af te kijken
 • Haal boeken met schrijfoefeningen uit boekhandel of bieb of zoek op internet naar online oefeningen en oefen daar dan natuurlijk ook mee (het internetplatform Schrijven Online is hierbij een aanrader)
 • Spreek met anderen over je plannen om te (gaan) schrijven. Vraag hen wat ze graag van je zouden willen weten en laat je door hen motiveren om door te gaan
 • Doe een cursus of volg een webinar rond het schrijven van levensverhalen (bijvoorbeeld een cursus of webinar van Mijn Monumentjes)
 • Kijk naar programma’s als Verborgen Verleden, Spoorloos en Andere Tijden en zoek naar overeenkomsten met jouw eigen verhaal
 • Lees de (levens)verhalen van anderen in tijdschriften als Psychologie of Flow, Libelle, Margriet en kijk naar de keuzes die mensen in hun leven gemaakt hebben. Welke motieven hadden ze en welke overeenkomsten zie je met jezelf?
 • Volg (levensverhalen)schrijvers op Facebook of via hun website (zie ook de Facebookpagina en  website van Mijn Monumentjes)

Eén ding is zeker: als je jouw levensverhaal op papier wil zetten, dan moet je in actie komen!


Drie dagen gratis inspiratie voor jouw levensverhaal? Van 7-9 juni 2021 houd ik Open Huis! Je krijgt toegang tot mijn online leeromgeving en je kunt me al je vragen stellen. Je bent van harte welkom! Klik hier voor meer informatie

2 gedachtes op “Hoe schrijf je jouw levensverhaal? 5 tips voor je gaat schrijven”

 1. Marja van der Kemp

  Mijn oudste zoon heeft in 2008 en ernstig ongeluk gehad en heeft er N.A.H aan overgehouden,
  toen hij op de I.C lag, hebben wij ( vrienden,familie) een een soort dagboek bijgehouden.
  Het lijkt mij mooi om dit als een verhaal samen te bundelen..maar ja hoe doe je dat ?
  Graag zou ik hier wat advies over willen hebben.
  Met Vriendelijke Groetjes,
  Marja v.d.Kemp.

  1. Wat een heftig verhaal en wat een mooi idee om hier iets van vast te leggen! Ik heb je even een mailtje gestuurd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Webinar levensverhaal

Van 7-9 juni houd ik Open Huis!

Drie dagen lang inspireer ik je bij het schrijven van je levensverhaal met mooie materialen. En natuurlijk mag je mij deze week al je vragen stellen!
Klik op de knop voor meer informatie