Hoe krijg je jouw herinneringen op een rijtje? - Mijn Monumentjes

Oprechte aandacht voor jouw verhaal

Hoe krijg je jouw herinneringen op een rijtje?

Toen ik onlangs aan wat schrijvers vroeg waar voor hen knelpunten zaten in het schrijfproces, was  er één onderwerp dat er duidelijk uitsprong. Iedereen verwoordde het op zijn eigen manier, maar er was een schrijver die het duidelijk formuleerde: ‘Hoe krijg ik de vele gebeurtenissen in mijn leven op een rijtje?’
Met andere woorden: hoe breng ik structuur aan, hoe krijg ik lijn in mijn herinneringen/verhaal?

Misschien is dit ook wel een vraag waar jij mee zit. Daarom in dit blog (een eerste) antwoord op deze vraag.

Ter geruststelling: tegen bovenstaand probleem loopt vrijwel iedereen aan die over zijn/haar leven schrijft. Denk dus vooral niet dat je een chaoot bent of dat je niet kunt schrijven of zoiets vervelends, want dat heeft er niets mee te maken.

Integendeel: het is heel logisch dat je tegen dit probleem aanloopt. Want of je nu 30 bent of 78, als je terugkijkt zie je enorm veel gebeurtenissen waar je een bijzondere herinnering aan hebt. En dat is geen enkel probleem, zolang je die gebeurtenissen niet wil vastleggen.
Wil je dat wel, dan loop je vroeg of laat tegen dit soort vragen aan:

– Waar begin ik met schrijven?
– Hoe krijg ik die herinneringen zo geordend dat ik er een verhaal van kan maken?
– Hoe hou ik overzicht over die herinneringen, zodat ik weet waar ik ben met mijn verhaal?
– Wat wil ik nu eigenlijk precies met dit verhaal/met mijn herinneringen?

Deze belangrijke vraag (hoe krijg ik de gebeurtenissen op een rijtje) kan verlammend werken. Want om een groot project tot een goed einde te brengen, hebben wij mensen houvast nodig. Overzicht, een idee van waar we heen moeten.

Ik wil je in dit blog 2 tips meegeven die gaan helpen je herinneringen te ordenen. Ik heb er nog veel meer, daar zal ik aan het eind van dit blog nog even kort iets over zeggen. Maar de twee belangrijkste tips zijn:

1) Maak een selectie
Het is niet te doen en niet interessant om al je herinneringen op te schrijven. Dit klinkt wat vervelend, maar ik ben ervan overtuigd dat hier een sleutel tot succes ligt. Je kunt domweg niet al je herinneringen opschrijven, dat moet je niet eens willen proberen.

En zelfs als je dat wel probeert, bijvoorbeeld doordat je een dagboek bijhoudt, kijk dan eens wat dagboeken terug. Neem eens een willekeurig stukje uit een willekeurig dagboek en ga dat eens lezen. Hoe interessant is dat? Vind je de dingen die je toen hebt opgeschreven vandaag echt heel boeiend? Sommige dingen misschien wel, maar heel veel dingen niet gok ik.
En dat is ook logisch, want je hebt ze destijds niet opgeschreven om ze voor de toekomst te bewaren, je deed het om je gedachten te ordenen of even de dag van je af te schrijven.

Dus al je herinneringen opschrijven, daar moet je niet aan beginnen. Dat betekent dan meteen dat je die herinneringen niet perse als uitgangspunt van jouw verhaal hoeft te nemen. Dat klinkt misschien een beetje gek, laat ik het uitleggen met een voorbeeldje.

Stel dat je de zolder gaat opruimen en dat daar een kast met ontzettend veel boeken staat. Je bent aan het opruimen, dus je gaat een aantal boeken bewaren en de rest doe je weg. Dan kun je al die boeken op een hoop gooien en stapeltjes maken: dit boek blijft, dat gaat weg, dat geef ik aan de buurman enz. Of je neemt een ander uitgangspunt: ik heb hier twee dozen, dat is alle ruimte die ik vrij wil houden voor mijn boeken. Alles wat in die twee dozen past mag blijven, de rest gaat weg.

Dat dwingt jou om heel selectief te zijn, twee dozen is niet veel. Je gaat dan anders naar je boeken kijken: wil ik alleen kleine boeken bewaren? Wil ik uit alle fasen van mijn leven één boek bewaren? Heb ik meteen al een paar titels in mijn hoofd die ik echt wil bewaren?
Die grote berg boeken is niet meer het uitgangspunt bij het opruimen, die twee dozen zijn het uitgangspunt geworden.

Zo is het ook met het ordenen/opruimen van je herinneringen in een verhaal. Je hebt een uitgangspunt nodig voor je verhaal en van daaruit ga je kiezen welke herinneringen je wel opneemt in je verhaal en welke niet. Hoe je tot zo’n uitgangspunt kom, daar vertel ik aan het eind van dit blog nog iets meer over.

2) Je moet selectief WILLEN zijn
Dit is een punt dat ik echt even goed uit moet leggen. Ik heb namelijk gemerkt dat niet iedereen een selectie wil maken. Voor een heel aantal mensen voelt het gewoon niet goed om herinneringen over te slaan, ze niet te beschrijven.

Nu heb ik hierboven gezegd dat je niet al je herinneringen moet willen vastleggen. Dat ga ik een klein beetje nuanceren: je moet niet al je herinneringen willen vastleggen als je er een samenhangend verhaal van wil maken.

Je kunt er best voor kiezen om zoveel mogelijk herinneringen op papier te zetten. Maar dan zal het a) nooit af zijn (herinneringen hebben namelijk de vervelende neiging zich te blijven vermenigvuldigen ) en b) geen verhaal worden dat in een gewoon document of boek past.

Ik ga ervan uit dat jij wel een samenhangend en afgerond verhaal over je leven wil schrijven. In dat geval ontkom je er niet aan om selectief te zijn. En dat is ook niet erg. Want jouw verhaal wordt er alleen maar krachtiger en boeiender van als je bewust kiest waar je de schijnwerper op zet.

En zou je nog zoveel meer herinneringen willen vastleggen? Wat houdt je tegen om een paar boeken te schrijven? Of gewoon een heleboel verhalen te verzamelen? Het hoeft niet of-of te zijn, het kan ook en-en zijn.

Tenslotte: ik had beloofd dat ik nog iets zou zeggen over manieren waarop je tot een uitgangspunt voor je verhaal komt. Het grappige is: het grootste deel van mijn werk bestaat uit hierover vertellen. In mijn aanbod, zowel het gratis aanbod als het betaalde, is alles erop gericht om jou handvatten te geven voor het vinden van een geschikt uitgangspunt voor je verhaal. Zodat je daarna een selectie van je herinneringen kunt maken en een verhaal met een logische lijn krijgt. Waarna je heerlijk ontspannen kunt gaan schrijven!


 

1 reactie op “Hoe krijg je jouw herinneringen op een rijtje?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Schrijfkringen

Schrijfkring Tradities en rituelen

Op 13 november 2023 start de schrijfkring Tradities en rituelen: samen met anderen lezen, nadenken en schrijven over het thema Tradities en rituelen. Meedoen? Je bent van harte welkom!

Mijn Monumentjes draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders