3 tips voor rust in je hoofd door te schrijven - Mijn Monumentjes

Oprechte aandacht voor jouw verhaal

3 tips voor rust in je hoofd door te schrijven

‘Jij kunt zo boeiend vertellen, jij zou een boek over je leven moeten schrijven!’

Ik waag een gokje: ik denk dat bovenstaande wel eens tegen jou gezegd is, klopt dat? Het is iets dat ik heel vaak hoor: zowel klanten als volgers van Mijn Monumentjes vertellen me dat hun omgeving regelmatig zegt dat ze hun verhaal op papier moeten zetten.
Blijkbaar hebben ze iets in hun manier van vertellen dat anderen boeit, nieuwsgierig maakt. Grote kans dat dit ook voor jou geldt, je bent niet voor niets geïnteresseerd in het schrijven over je leven.
Maar ja…vertellen is iets anders dan schrijven. En wat ga je dan precies opschrijven? Je hoofd zit zo vol, waar begin je?

Het lijkt zo’n tegenstelling: je hebt een hoofd vol verhalen en toch krijg je niets op papier. Maar die verhalen zitten er wel en ze willen eruit ook. Dat veroorzaakt kortsluiting, chaos in je hoofd. En vanuit chaos is het moeilijk schrijven. Hoe krijg je rust in je hoofd, zodat die mooie verhalen wel op papier komen? Hieronder 3 tips:

1) Plan schrijftijd in
Wil je iets op papier krijgen, dan zul je ergens moeten beginnen. Met schrijven is het eigenlijk niet veel anders dan met bijvoorbeeld afvallen. Stel je wilt 10 kilo kwijt. Als je je blind staart op die 10 kilo, dan ben ik er vrij zeker van dat het je niet gaat lukken. Ga je daarentegen iedere dag een half uur sporten en laat je vanaf vandaag alle tussendoortjes staan, dan ga je waarschijnlijk wel een heel eind komen.
Zo is het ook met de verhalen in je hoofd: wil je ze kwijt, dan zul je moeten beginnen met schrijven.
De beste manier om ze kwijt te raken is regelmaat aanbrengen in het schrijven. Zoals je bij het afvallen iedere dag een half uur sport, zo kun je ook iedere dag een half uur schrijven. Of iedere week, iedere maand. Net wat voor jou het beste werkt.
Plan tijd in om te schrijven, dat is het begin van het verhaal

2) Wees niet te streng voor jezelf
Alles leuk en aardig, denk je nu misschien, maar mijn probleem was dat ik niet wist waar te beginnen. Al die verhalen die chaos veroorzaken in mijn hoofd staan niet ineens netjes op een rij als ik schrijftijd inplan. Dus als ik iedere dag een half uur ga schrijven, waarover dan? Waar begin ik?
Deze vragen leggen iets bloot waar heel veel mensen last van hebben. De één noemt het perfectionisme, de ander faalangst, maar het resultaat is hetzelfde: je voelt een soort verlamming die ervoor zorgt dat er helemaal niets gebeurt.
We vinden blijkbaar dat we altijd heel verantwoord bezig moeten zijn. Dus in het geval van het schrijven over je leven: we moeten precies weten waar we over gaan schrijven, in welke volgorde, met welke woorden, voor wie enz. enz.
Maar wat zou er gebeuren als je domweg opschrijft waar je op dat moment aan denkt? Het kan gaan over iets uit het verleden, maar ook over iets van vandaag. Over een gebeurtenis, maar ook over een gedachte. Over jezelf of over een ander.
Na dat half uurtje schrijven, staat er dan in elk geval iets op papier.
En weet je wat dat met je doet? Je ervaart rust in je hoofd. Want je hebt een stap gezet, je hebt geschreven. Er is iets vastgelegd. En ja, er is nog veel meer om vast te leggen. Maar hé, voor morgen staat er weer schrijftijd ingepland!
Misschien is daar dat strenge stemmetje, dat zegt: ‘Nou, geweldig hoor, je hebt iets opgeschreven, maar er zit nog totaal geen lijn in. Het komt nog niet in de buurt van dat grote verhaal dat je wil vertellen. Om nog maar te zwijgen van hoe goed het geschreven is…’
Jouw antwoord? ‘Ik schrijf tenminste! Dus er komen verhalen op papier en ik leer steeds beter schrijven. De tijd is mijn vriend!’

3) Laat je inspireren/zoek hulp
Tip 3 is er één die op zoveel onderwerpen van toepassing is, niet alleen op het schrijven. Zelf sta ik altijd weer verbaasd over hoe lang het duurt voordat ik ergens hulp bij inschakel. Steeds als ik iets moet doen wat ik nog nooit gedaan heb of wat ik moeilijk vind, dan probeer ik het eerst een hele tijd zelf. Het lijkt wel of ik gewoon niet kan bedenken dat ik er ook hulp bij kan vragen. Als dit besef dan eindelijk komt en ik wel hulp vraag, dan denk ik: waarom heb ik dit niet veel eerder gedaan??
Die uitdrukking ‘het wiel opnieuw uitvinden’ is niet voor niets de wereld in gekomen, wij mensen zijn er heel goed in opnieuw het wiel uit te vinden.
Maar alles wat je onderneemt wordt zoveel makkelijker en beter als je er inspiratie en hulp bij krijgt. Dat geldt ook voor schrijven over je leven.
Hoe pak je het aan om je levensverhaal op papier te zetten? Hoe schrijf je boeiend en leesbaar? Waar begin je met schrijven? Wat zet je wel en niet op papier?
Het zijn geen nieuwe vragen. Andere mensen hebben ze al gesteld én er ook antwoorden op gevonden. Laat je door hen inspireren en op ideeën brengen.
Of laat je helpen jouw verhaal vorm te geven. Leer hoe je boeiend kunt schrijven. Zodat jij je bezig kunt houden met het belangrijkste: rust krijgen in je hoofd!

PS: In een eerder blog heb ik al eens wat bronnen voor inspiratie en hulp opgesomd. Hieronder vind je de belangrijkste nog eens onder elkaar:

  • Lees (auto)biografieën van anderen
  • Lees zoveel mogelijk verschillende boeken, om de kunst van het schrijven af te kijken
  • Haal boeken met schrijfoefeningen uit boekhandel of bieb of zoek op internet naar online oefeningen en oefen daar dan natuurlijk ook mee (het internetplatform Schrijven Online is hierbij een echte aanrader)
  • Doe een cursus of volg een webinar rond het schrijven van (levens)verhalen (bijvoorbeeld een cursus of webinar van Mijn Monumentjes)
  • Volg levensverhalen)schrijvers op Facebook of via hun website (zie ook de website van Mijn Monumentjes)
  • Ik schreef een blog met 10 tips om schrijftijd in te plannen, dit kan je helpen regelmaat te krijgen in het schrijven

Meer tips voor het schrijven van je levensverhaal? Vraag mijn gratis e-book levensverhaal schrijven aan en krijg daarnaast nog iedere week inspiratie via de mail.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Schrijfkringen

Schrijfkring Tradities en rituelen

Op 13 november 2023 start de schrijfkring Tradities en rituelen: samen met anderen lezen, nadenken en schrijven over het thema Tradities en rituelen. Meedoen? Je bent van harte welkom!

Mijn Monumentjes draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders