5 manieren om je schrijfangst te overwinnen - Mijn Monumentjes

Oprechte aandacht voor jouw verhaal

5 manieren om je schrijfangst te overwinnen

Herken je dit? Je wil graag schrijven, maar je krijgt geen letter op papier. Schrijfangst belemmert je! Wat het is en wat je ertegen kunt doen lees je in dit blog.

Het woord ‘schrijfangst’ gebruiken we niet zo vaak. Daarom licht ik eerst toe wat ik hieronder versta. Schrijfangst betekent voor mij het opwerpen van een drempel, waardoor je niet gaat schrijven, terwijl je dit wel wilt. Die drempel, dat kan van alles zijn. De één denkt dat hij helemaal niet kán schrijven. De ander is zo perfectionistisch, dat ze niets van wat ze schrijft goed genoeg vindt en daarom maar helemaal niet (meer) schrijft. De derde heeft zulke grote plannen, dat het hem verlamt, waardoor er evenmin iets op papier komt.
Kortom: er zijn ontelbaar veel redenen voor schrijfangst. In dit blog geef ik je 5 tips die je helpen omgaan met schrijfangst. Zodat jij er korte metten mee kunt maken!

1. Vergelijk niet
Dit is toch wel echt tip nummer 1. In de meeste gevallen worden we namelijk overvallen door grote twijfel wanneer we andermans werk lezen. Zo goed als hij of zij schrijft, dat gaan wij echt nooit bereiken! Onze pogingen zijn gewoon niet om aan te zien vergeleken bij het werk van die en die. 
En ja, daar zit iets in. Er is namelijk maar één Tommy Wieringa, één Anna Enquist, één Renate Dorrestein en zo kan ik nog wel even doorgaan. 
In het noemen van deze ‘grote’ namen zit meteen ook de oplossing voor dit vergelijkingsprobleem. Een oplossing die in twee delen uiteen valt:

– Erken dat jij niet één van die grote schrijvers bent
– Realiseer je dat er ook maar één ….. (eigen naam invullen) is 

Erkennen dat je geen grote schrijver bent, hm…dat is niet helemaal wat je wil horen misschien. Want het kan zijn dat je grootse plannen had. Dat je echt eens dat boek wil schrijven, uitgeven en naar het grote publiek brengen. Dat is prima, die ambitie juich ik alleen maar toe. Maar op dit moment is het nog niet zo ver. Die grote schrijver moet je nog worden. En dat, je raadt het al, kan alleen als je gaat schrijven. Als je oefent, leert, herschrijft, doorzet, volhoudt. Dan kom je vroeg of laat waar je zijn wil. En dan ben je niet die tweede Tommy of Anna. Nee, je bent een nieuwe ster, eentje met een geheel eigen stem. Dus weg met al die vergelijkingen en op naar het creëren van jouw unieke schrijfstem!

2. Houd het behapbaar
Iets anders dat schrijfangst opwerpt is de grootte van het project waar je mee bezig bent. Kijk ik daarbij specifiek naar mensen die schrijven over hun leven, dan laten ze zich vaak belemmeren door de gedachte dat ze ‘een boek’ moeten schrijven of ‘hun hele levensverhaal’ of ‘de complete familiegeschiedenis’. 
Ze zijn vaak al begonnen met schrijven, hebben links en rechts verhalen liggen en stoppen er dan toch weer mee. Want hoe moeten die verhalen ooit een boek worden? Hoe komt die familiegeschiedenis ooit af?
Beter dan te stoppen omdat het allemaal teveel is, kun je schrijven in kleine brokjes. Bijvoorbeeld één verhaal per week. Of twee hoofdstukken per jaar. Neem gedurende het jaar vaste momenten om eens even rustig te kijken naar wat je al hebt. Kun je een lijn ontdekken in die losse verhalen? Zijn er stukjes uit je leven of je familiegeschiedenis waar je nog nooit over geschreven hebt? Zijn er onderdelen waar je juist alles al van beschreven hebt? 
Neem de tijd om je schrijfwerk te ordenen en bepaal vanuit dat punt waar je nog meer over gaat schrijven. Zo heb je na verloop van tijd ineens toch dat boek bij elkaar geschreven

3. Breng routine aan
Schrijfroutine is bijzonder effectief tegen schrijfangst. Schrijfangst betekent namelijk niet schrijven en schrijfroutine betekent juist altijd schrijven. Wanneer je last hebt van schrijfangst, spreek dan met jezelf af dat je b.v. iedere dag 5 zinnen schrijft. Of iedere maand een verhaal, iedere week een halve bladzijde, dat maakt allemaal niet uit. Je kunt er ook voor kiezen om een bepaalde tijd te schrijven, b.v. iedere dag een half uur of iedere maand een uur. Wat je ook met jezelf afspreekt, houd je aan je afspraak. Daarbij gaat het er niet om dat je geweldige zinnen, verhalen of bladzijden schrijft. Het gaat er alleen maar om dat je schrijft. Zodat je in beweging blijft en dat papier je niet langer kan aangrijnzen.
Waarover je dan moet schrijven? Ik zou bijna zeggen: waarover niet. Het maakt niet uit waarover je schrijft, als je maar schrijft. Wil je steeds verder werken aan hetzelfde verhaal? Prima. Liever per keer bekijken waar je over schrijft? Ook prima. Weet je niet waar je over moet schrijven? Schrijf dat dan op. Gewoon heel simpel: 
Ik heb geen idee waarover ik nu weer eens moet schrijven. Maar omdat ik nou eenmaal heb afgesproken dat ik elke dag 5 zinnen schrijf, doe ik dat nu ook maar. Nog drie zinnen, dan ben ik alweer klaar voor vandaag. Zo, dat schiet lekker op. Klaar. 

Nog wat extra inspiratie nodig om schrijfroutine te krijgen? Lees dan mijn eerdere blog: Schrijfroutine ontwikkelen

4. Laat iemand meelezen
Je zou denken: als er iets is dat schrijfangst oproept, dan is het wel iemand laten meelezen. Dat kan inderdaad bij sommige mensen het geval zijn. Als jij blokkeert als er iemand meeleest, terwijl je wel lekker schrijft zonder meelezers, dan is deze tip niet voor jou.
Maar ben je iemand die een beetje op mij lijkt, dan kun je juist wel veel hebben aan deze tip. Schrijfangst kan namelijk ook veroorzaakt worden door te weinig discipline. Je wil wel schrijven, je bent ook niet echt bang om te schrijven, maar het komt er gewoon niet van. Je doet het niet.
Spreek dan met iemand af dat je hem of haar iedere week/maand/dag een verhaal toestuurt. Je creëert daarmee een soort deadline voor jezelf die je dwingt te schrijven. Kies wel iemand uit, waarvan je weet dat hij/zij eerlijk zegt wat hij/zij van je verhaal vindt. Liefst iemand die ook kijk heeft op lezen/schrijven. Met de feedback die je krijgt kun je jouw verhalen verbeteren en je zult zien dat deze feedback je ook enorm stimuleert om door te schrijven. De gedachte dat er iemand op jouw verhalen zit te wachten is zeer motiverend!

5. Doe een cursus
Komt jouw schrijfangst voort uit de gedachte dat je niet kunt schrijven? Dan is de oplossing even eenvoudig als voor de hand liggend. Schrijven kun je leren. Schrijfcursussen genoeg, ook bij jou in de buurt en anders wel online. 
Weten waar je op moet letten, welke schrijftechnieken je toe kunt passen, het geeft je grip op jouw schrijfwerk. De omgang met anderen die in hetzelfde schuitje zitten motiveert je. Je zelfvertrouwen groeit en je schrijfangst vermindert, totdat hij helemaal verdwenen is. Zo simpel is het, echt waar!

Dit waren mijn 5 tips hoe om te gaan met schrijfangst. Maar misschien heb jij nog wel een tip die hier niet tussen staat. Zet die dan even in de reactie hieronder, daar doe je jouw medeschrijvers en mij een groot plezier mee!


Op een laagdrempelige manier zelfvertrouwen opdoen bij het schrijven? De schrijfcursus Schrijf je rijk biedt je een grote variatie schrijfideeën waar je heerlijk in je eigen tempo mee aan de slag kan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Schrijfkringen

Schrijfkring Tradities en rituelen

Op 13 november 2023 start de schrijfkring Tradities en rituelen: samen met anderen lezen, nadenken en schrijven over het thema Tradities en rituelen. Meedoen? Je bent van harte welkom!

Mijn Monumentjes draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders