Schrijfkringen - Mijn Monumentjes

Schrijfkringen

Schrijfkringen

Lezen, denken en schrijven en dat samen met anderen

Dat is de omschrijving van een schrijfkring, de korte versie. De iets langere versie? Die gaat zo:

Een schrijfkring is een groep van mensen die graag een beetje dieper doordenken. Mensen die ervan houden om zich te verdiepen in een thema door erover te lezen, een podcast te luisteren, een filmpje te bekijken. Die vervolgens de pen op papier zetten om al schrijvend nog verder door te denken over het thema. Staat er dan wat op papier, dan willen ze nog een laagje dieper graven door hun eigen denk- en schrijfwerk uit te wisselen met anderen. Zodat ze nieuwe inspiratie krijgen. Om nog meer te lezen, schrijven en denken…

Zijn die schrijfkringmensen heel bijzondere mensen? Nee hoor, het zijn mensen zoals jij en ik, zonder zeer hooggeleerde achtergrond of speciale schrijfervaring. Er is maar één ding opvallend aan deze mensen: ze zijn nieuwsgierig. En ze houden van schrijven, dat ook.

Hoe werkt dat dan, zo’n schrijfkring?

Een schrijfkring duurt twee maanden en dit is wat je in die twee maanden doet:

 • Op de startdatum van de schrijfkring krijg je via de mail een aantal handreikingen om je in het thema te verdiepen. Denk daarbij b.v. aan een artikel, een boekentip, een verhaal over het thema, een filmpje, enz. Natuurlijk kun je zelf ook op zoek gaan naar materiaal dat jou helpt om je in dit thema te verdiepen.
 • Een paar weken na de startdatum van de schrijfkring is er een online bijeenkomst via Zoom. Je maakt dan kennis met de andere deelnemers en er worden alvast wat gedachten en stukjes tekst uitgewisseld.
 • Naast wat ‘studiemateriaal’ krijg je ook een manier aangereikt om tot een tekst te komen. Want dat is het doel van de schrijfkring: jouw gedachten over het thema op papier zetten. In welke vorm je dat doet is helemaal aan jou: een verhaal, een gedicht, een autobiografische tekst, een beschouwende tekst, het kan allemaal. Je krijgt handvatten om tot schrijven te komen en jouw gedachten helder op papier te zetten.
 • Gedurende de twee maanden die de schrijfkring duurt, wissel je lezen, denken en schrijven steeds af, op de manier die voor jou werkt, in je eigen tempo.
 • Aan het eind van de tweede maand kom je weer online samen met de andere deelnemers. Dan is het tijd voor de uitwisseling van alle gedachten en verhalen, zodat je vol inspiratie zit als de schrijfkring is afgelopen.

Over welke thema’s hebben we het?

In 2023 organiseer ik 6 schrijfkringen. Hieronder vind je de startdata + de thema’s van de kringen:

9 januari 2023: Zingeving (inschrijven voor deze schrijfkring is niet meer mogelijk)

6 maart 2023: Afkomst (inschrijven voor deze schrijfkring is niet meer mogelijk)

8 mei 2023: Zelfbeeld (inschrijven voor deze schrijfkring is niet meer mogelijk)

3 juli 2023: Vrijheid (inschrijven voor deze schrijfkring is niet meer mogelijk)

11 september 2023: Loslaten (inschrijven voor deze schrijfkring is niet meer mogelijk)

13 november 2023: Tradities en rituelen (einddatum 12 januari)

Meedoen met een schrijfkring

Een goed idee: meedoen met een schrijfkring. Je bent van harte welkom! Dit is handig om te weten:

 • Het aantal deelnemers per schrijfkring is minimaal 4 en maximaal 8.
 • Inschrijven voor een schrijfkring kan tot en met de laatste dag voor de startdatum, tenzij het maximum aantal deelnemers al eerder bereikt is.
 • Je hebt twee opties voor deelname: inschrijven voor 1 of meerdere schrijfkringen naar keuze of inschrijven voor alle schrijfkringen die nog komen dit jaar.
 • Wil je niet aan alle schrijfkringen deelnemen, dan kun je je hieronder inschrijven voor de eerstvolgende schrijfkring. Wil je meedoen aan een schrijfkring die later in 2023 start, laat dan hier je gegevens achter, dan houd ik je via de mail op de hoogte van nieuwe inschrijfmogelijkheden. Goed om te weten: je zit nog helemaal nergens aan vast, je ontvangt alleen alle belangrijke informatie over de schrijfkringen.

Schrijfkring Tradities en rituelen

Typ je beschrijving in
95,- incl. BTW
 • Materiaal ter verdieping in het thema
 • Suggesties om tot een tekst te komen
 • 2 online bijeenkomsten

Heb je nog vragen of wil je overleggen of een schrijfkring iets voor jou is, neem dan gerust contact op via info@mijnmonumentjes.nl of maak een belafspraak.

Scroll naar top
Mijn Monumentjes draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders