Wil je vertragen? Ga schrijven! - Mijn Monumentjes

Oprechte aandacht voor jouw verhaal

Wil je vertragen? Ga schrijven!

Rust in je hoofd, daarover ging mijn vorige blog in de serie ‘De kracht van schrijven’. In dit tweede deel een onderwerp dat daar op het eerste gezicht misschien op lijkt: vertragen. Je zou kunnen denken dat het gaat over meer rust brengen in je leven, over een rustiger tempo aanhouden, je agenda niet volproppen. Maar dat is niet wat ik bedoel met vertragen. In dit blog vertel ik je wat volgens mij vertragen is, wat vertragen oplevert voor je dagelijks leven en hoe je het schrijven kunt inzetten om te vertragen.

Wat is vertragen?

Natuurlijk, vertragen is wel degelijk ‘overgaan op een rustiger tempo’. Je hoeft maar aan autorijden te denken om dit voor je te zien: voor een verkeerslicht of een afrit op de snelweg vertraag je, om op tijd stil te kunnen staan of de afslag te nemen. Dit voorbeeld laat meteen zien dat vertragen niet op zichzelf staat: je kunt alleen vertragen als je eerder tempo hebt gemaakt. Dit is ook wat ik bedoel met vertragen in het dagelijks leven: af en toe gas terugnemen, om vervolgens weer tempo te maken.

Nu kun je je afvragen waarom je zou willen vertragen. Goed, als jouw agenda te vol zit en je gezondheid in gevaar komt, dan is die vraag overbodig. Maar als je voldoende balans ervaart, wat moet je dan met vertraging? Zou dat niet kunnen leiden tot stilstand, tot een suffig, gezapig leven?  In het vervolg van dit blog wil ik je laten zien wat vertraging kan opleveren voor je dagelijks leven.

Het effect van vertragen

Ik noemde het hierboven al even: vertragen is iets wat ook zinvol is als je in je leven voldoende balans ervaart tussen inspanning en ontspanning. Als ik het heb over het effect van vertragen, dan bedoel ik dus niet zozeer de positieve bijdrage aan je gezondheid. Mij gaat het om een heel ander effect: opmerkzaamheid.

Eén van de redenen waarom ik liever wandel dan fiets, is dat ik veel meer zie tijdens het wandelen. Doordat ik me langzamer voortbeweeg dan op de fiets heb ik meer gelegenheid om op mijn omgeving te letten. Bovendien kan ik makkelijk stilstaan zodra ik iets zie wat ik van dichterbij wil bekijken. Daardoor heb ik al wandelend veel opgemerkt waar ik al fietsend aan voorbij gegaan was.

Die opmerkzaamheid krijg je ook als je af en toe vertraging in je dagelijks leven aanbrengt. De tijd die vertraging je oplevert geeft je de gelegenheid om eens rustig om je heen te kijken, om wat na te denken over van alles en nog wat of bewust stil te staan bij een onderwerp dat je bezighoudt. Je gaat dan vanzelf dingen opmerken die je anders niet zou zien: bepaald gedrag van de mensen om je heen, een mooi voorwerp, een gevoel wat ergens zit en nu veel duidelijker boven komt drijven, gedachten over iets wat je gehoord of gelezen hebt.

Heb je eenmaal iets opgemerkt, dan kun je het niet meer negeren. Je bent je ervan bewust en dat betekent dat je er iets mee kunt doen. Dat is precies waarom ik dit effect van vertragen zo mooi vindt: wie bewust leeft kan bewust handelen. Voor mij betekent dat verder komen, jezelf ontwikkelen, steeds meer inzichten krijgen. Dingen waar ik blij van word 😉

Hoe kun je schrijven inzetten om te vertragen?

Maar… hoe doe je dat nou, vertragen? Ook al heb je er de tijd voor in je agenda, hoe pak je het dan vervolgens aan? Gewoon maar gaan zitten en een beetje voor je uit staren? Niks mis mee, ik ken genoeg mensen die op deze manier ‘mijmertijd’ houden en daar echt baat bij hebben.

Voor mij werkt het niet zo. Ik raak afgeleid als ik gewoon ga zitten en verder niets doe, dan schieten mijn gedachten alle kanten op en denk ik nergens echt over na. Mijn favoriete vertragingsgereedschap kun je natuurlijk wel raden: dat is schrijven. En dan specifiek met de hand schrijven. Best logisch ook vind ik, want kijk maar wat schrijven automatisch al aan vertraging biedt:

 • Je moet er even rustig voor gaan zitten (lopend/bewegend schrijven lukt niet, probeer maar eens)
 • Met de hand schrijven gaat niet heel snel (wil je het leesbaar houden tenminste…)
 • Het formuleren van zinnen om je gedachten goed op papier te krijgen kost tijd, vraagt om af en toe even nadenken voor je verder schrijft
 • Tijdens of na het schrijven lees je even over wat je geschreven hebt, je vult aan of streept weg, ook dat kost tijd

Met andere woorden: wie gaat zitten om te schrijven, vertraagt vanzelf. Maar je kunt het schrijven nog bewuster inzetten om te vertragen. Bijvoorbeeld op deze manieren:

 • Neem per dag/week/schrijfmoment een onderwerp waar je verder over na wil denken/schrijven
 • Noteer in de loop van de dag/week wat je opvalt of raakt. Gebruik hiervoor een opschrijfboekje o.i.d. en ga op een goed moment heel gericht schrijven over iets wat je in dit boekje genoteerd hebt
 • Kies een plek uit die je mooi vindt en ga heel precies beschrijven wat je ziet. Dit kan zowel binnen als buiten
 • Schrijf door op iets wat je gelezen hebt in de krant, in een tijdschrift of een boek. Neem daarvoor een tekst die iets bij je losmaakt, waar je iets van vindt of waar je meer van wil weten
 • Kom terug op iets wat je eerder geschreven hebt. Lees het over en vul aan of beschrijf juist waarom je dit nu niet meer zo zou opschrijven

Je ziet dat voor al deze suggesties geldt dat ze niet heel doelgericht zijn. Je werkt bv. niet aan je levensverhaal of een andere tekst met een kop en een staart. Wat mij betreft is dat ook precies de bedoeling: vertragen heeft iets doelloos in zich, het is zoiets als slenteren door een stadje zonder echt ergens naar op weg te zijn. Je geeft jezelf de ruimte om te ontdekken welke gedachten er in je hoofd zitten. Ja inderdaad, de oplettende lezer herkent hierin de uitspraak van de Engelse schrijver William Thackeray, die ik al vaker geciteerd heb: Er liggen duizend gedachten in een mens, die hij pas ontdekt als hij een pen opneemt om te schrijven. Ik daag je heel graag uit om te vertragen en al jouw gedachten te ontdekken!

Samenvattend: vertragen is de tijd nemen om even bewust om je heen en binnenin jezelf te kijken. Door dit regelmatig te doen merk je dingen op die je anders niet zou zien. Zo helpt vertragen je om meer van jezelf en het leven te begrijpen. Schrijven is een geweldig middel om te vertragen: je moet er echt even voor gaan zitten en je moet goed kijken naar de woorden en gedachten die uit je hoofd op papier moeten komen.

Tenslotte nog dit: vind je het lastig om zelf een moment en een onderwerp te vinden om mee te vertragen? Dan is de cursus Schrijf je rijk iets voor jou. In deze cursus krijg je 6 uitgebreide schrijfideeën aangereikt om op je gemak over na te denken en te schrijven. Je doet inzichten op en vindt schrijfinspiratie waar je ook lang na de cursus mee vooruit kan!

2 reacties op “Wil je vertragen? Ga schrijven!”

 1. Jeltje lijnberg

  Wat mooi. Jaren geleden was ik bij een groep ” sacred dance” van Friedl Kroke. Prachtig, op mooie muziek. Het principe: 3 stappen vooruit, 2 passen achteruit om te zien wat je hebt gedaan. Dat is een mooie manier van leven..
  Deze blog levert mij de volgende haiku op.
  Stilstaan afentoe
  Een bewuste beweging
  Zicht op je leven.
  Jeltje

  1. O prachtig, Jeltje, dank je wel! Inderdaad ook een erg mooi principe, dat van die 3 stappen vooruit en 2 achteruit om te zien wat je gedaan hebt, heel bijzonder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Schrijfkringen

Schrijfkring Afkomst

Op 6 maart 2023 start de schrijfkring Afkomst: samen met anderen lezen, nadenken en schrijven over het thema Afkomst. Meedoen? Je bent van harte welkom!

Mijn Monumentjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches