Over Eunice - Mijn Monumentjes

Over Eunice

Je levensverhaal schrijven is een hele klus, dat hoef ik jou niet te vertellen. En nu moet ik dat op deze pagina in een notendop doen, een uitdaging! 

Eerst maar een paar feitjes…

Ik ben Eunice Bom, geboren in de lichtstad Eindhoven op 27 juni 1973. Op mijn 18e verliet ik die mooie lichtstad om te gaan studeren: eerst deed ik een studie Nederlands en daarna ook nog de Pabo. Na een aantal omzwervingen kwam ik met man, kinderen en kat in het heerlijk groene Apeldoorn terecht, waar ik nu nog steeds woon.

Er zijn twee dingen waar ik echt niet zonder kan: lezen en schrijven. Je zou ze hobby’s kunnen noemen, maar voor mij zijn het meer een soort ‘levensbehoeften’: er moet iedere dag gelezen en liefst ook geschreven worden. Verder kan ik ook enorm genieten van een beetje wroeten in de tuin, van wandelen en gezellig uit eten gaan met het hele gezin.

Je kunt me beter niet midden in de nacht wakker maken, maar heb je dan een frikandel speciaal bij je, dan valt er te praten 😉

Voordat ik Mijn Monumentjes oprichtte werkte ik in het onderwijs. Eerst in het basisonderwijs, daarna in het HBO. Dat waren mooie tijden, waarin ik zóveel leerde over mezelf en anderen. Die tijd had ik zeker niet willen missen! Maar tot zover de feitjes…

… en dan de echt belangrijke dingen!

Want met hoeveel plezier ik ook in het onderwijs werkte, ergens knaagde er iets… Wat dat precies was wist ik zelf niet eens. Totdat ik in 2016 niet langer bij mijn toenmalige werkgever kon blijven werken. Op dat moment werd ik gedwongen om eens goed na te denken over mijn volgende stap. Genoeg werk in het onderwijs. En genoeg ervaring om ergens een mooie baan te kunnen vinden. Maar wat wilde ik nou echt? Wat zat daar nu al een hele tijd diep van binnen te knagen?

Eigenlijk wist ik het wel… Het liefst wilde ik mensen helpen het verhaal van hun leven op papier te zetten. Maar dat was zó iets anders dan wat ik tot dan toe had gedaan, dat ik dat idee altijd meteen weer verworpen had. Nu ging ik er dan eindelijk serieus over nadenken. Zelf schreef ik al mijn hele leven. Ik had ontdekt hoe belangrijk dat was. Zoveel van wat ik meemaakte had ik op papier geuit, verwerkt, onderzocht. Het had me inzicht gegeven, rust, houvast. Al schrijvend had ik mezelf leren kennen en ontwikkelen.

Maar dat was niet het enige. Ik ontdekte ook hoe prachtig het is als verhalen doorgegeven worden. Als ouders hun kinderen vertellen hoe hun leven gelopen is en wat dit met hen gedaan heeft. Als je iets heel persoonlijks en kostbaars krijgt van iemand waar je van houdt, een verhaal om voor altijd te bewaren.

Langzaam groeide het verlangen om te gaan doen wat ik het liefst wilde: mensen helpen hun unieke verhaal te vertellen en door te geven. In 2017 hakte ik de knoop door: ik ging hier mijn bedrijf van maken. Zo werd Mijn Monumentjes geboren.

Ontwerp zonder titel (40)

Het ging anders dan verwacht…

In het begin leek het me nogal eenvoudig. Hoe help je iemand die zijn levensverhaal op papier wil zetten? Nou gewoon, door hem of haar te vertellen hoe je dat aanpakt. Dus zette ik die aanpak keurig op een rijtje en maakte er een mooi stappenplan van.

En toen gebeurde er niets. Niemand ging met mijn stappenplan aan het werk. Ik was verbaasd en ook een beetje wanhopig: wat was er mis met mijn stappenplan? Ik sprak veel mensen en iedereen had dezelfde vragen. Op al die vragen gaf ik antwoord in mijn stappenplan, dus waarom maakte niemand daar gebruik van?

Ieder verhaal is uniek!

Intussen gebeurde er wel iets anders. Ik had met steeds meer mensen contact via de mail. Mensen die ik helemaal niet kende, maar die mij toch hun verhaal durfden te vertellen. Ze vertelden over opgroeien in een moeilijke situatie. Over het verlies van geliefden. Over bang zijn en toch doorgaan. Over onzekerheid en twijfel.

Eén ding was bij iedereen hetzelfde: de drang om hun verhaal op papier te zetten. Om te ordenen, te verwerken, door te geven.

Ik was er stil van. Wat een doorzettingsvermogen, wat een veerkracht sprak er uit deze mails! En wat een krachtig besluit om dat verhaal, dat soms nog zoveel emotie oproept, te vertellen en door te geven.

Ik begon te begrijpen waarom mensen niet zomaar met mijn stappenplan aan het werk gingen. Een stappenplan, dat klinkt als een trucje toepassen dat voor iedereen hetzelfde is. Terwijl ieder mens een uniek verhaal te vertellen heeft, op zijn/haar eigen unieke manier. Zo’n mens, zo’n verhaal stop je niet in een algemene aanpak.

Ik leerde te luisteren. Luisteren naar het verhaal en de zoektocht van iedereen die hulp zocht bij het schrijven. Om zo precies dáár aan te sluiten waar behoefte aan was. Geen ‘stappenplan-voor-iedereen’, maar handvatten waarmee schrijvers op zoek kunnen naar hun unieke verhaal, naar de rode draad in hun leven. Om vervolgens langs die draad te gaan schrijven en hun herinneringen te bewaren op papier.

“Ik voel me gezien en begrepen”

Op die manier een tijdje oplopen met mensen, dat is puur genieten! Wat een creativiteit, wat een veerkracht kom ik tegen. Het is zo mooi om te zien hoe er al schrijvend ontdekkingen gedaan worden. Wie ben ik en wat heb ik door te geven? Die vragen worden beantwoord tijdens het schrijfproces. En dan gebeurt er iets prachtigs: mensen bloeien op, krijgen zelfvertrouwen, hebben intens plezier in het schrijven. O nee, het is zeker niet altijd makkelijk, ik moet schrijvers vaak moed inspreken. Maar altijd hoor ik dit terug: het was alle moeite waard, ik had dit proces nooit willen missen!

Het werken met levensverhaalschrijvers heeft mij veranderd: mijn klanten hebben me laten zien hoe belangrijk het is om jezelf te zijn. Om echt te zijn. Om stil te staan bij wat er echt toe doet in je leven.

“Ik voel me gezien en begrepen”, dat is het mooiste compliment dat ik ooit kreeg van een klant. Het is precies waar ik voor sta: jij mag er zijn, er is maar één iemand zoals jij. Er is dus ook maar één persoon die jouw verhaal kan vertellen en dat ben jij. Jou daarbij ondersteunen op de manier die bij jou past, dat is waar ik me met hart en ziel voor inzet!

Ontwerp zonder titel (39)

Iedere week inspiratie voor jouw levensverhaal?

Abonneer je op mijn wekelijkse blog en krijg de Checklist Levensverhaal Schrijven als cadeautje!
Scroll naar top
Webinar levensverhaal

Van 7-9 juni houd ik Open Huis!

Drie dagen lang inspireer ik je bij het schrijven van je levensverhaal met mooie materialen. En natuurlijk mag je mij deze week al je vragen stellen!
Klik op de knop voor meer informatie