Wat je NIET kunt schrijven - Mijn Monumentjes

Oprechte aandacht voor jouw verhaal

Wat je NIET kunt schrijven

Ik zou mijn verhaal kunnen opschrijven, want ik heb veel te vertellen. Maar het kan niet, want dan zou ik personen beschadigen.

Een groot probleem is wat je NIET kan schrijven.”

Twee personen, twee uitspraken, hetzelfde probleem: over bepaalde dingen kun je niet schrijven. Je beschadigt er mensen mee, je haalt er van alles mee overhoop. Dat kun je dus allemaal niet doen. Toch?

Bovenstaande is één van de grootste problemen waar levensverhaalschrijvers tegenaan lopen. Best begrijpelijk ook, als je bedenkt dat veel mensen gaan schrijven vanwege alles wat er in het verleden gebeurd is. Wat ze meegemaakt hebben moet een plek krijgen. Hun verhaal, met alle gevoelens die daarbij horen, moet verteld worden.
Maar altijd zijn daar andere mensen bij betrokken, op allerlei manieren. En dan krijg je tijdens het schrijven last van dit soort vragen:

– Wat zal mijn broer/zus ervan vinden dat ik dit over onze moeder zeg?
– Hoe zal mijn vader reageren als hij leest wat ik over hem schrijf?
– Zou … me nog wel willen zien als hij/zij mijn verhaal gelezen heeft?
– Kan ik het wel maken om precies te vertellen wat … heeft gedaan?
– Zal ik dit dan maar gewoon niet opnemen in mijn verhaal?

Het is goed om met dit onderwerp bezig te zijn. Het is namelijk een blokkade die eerst weggenomen moet worden voor je voluit kunt gaan schrijven. Er is ook veel over dit onderwerp te zeggen. Daarom besteed ik er in dit blog en in het volgende blog aandacht aan. Deze week ga ik in op de vraag ‘Hoe bepaal je of je wel of niet over iets/iemand schrijft?’
In mijn volgende blog gaat het over de vraag ‘Hoe doe je dat dan, schrijven over andere mensen?’

Voordat je bepaalt wat je wel en niet opneemt is het goed om dit te bedenken:

* Wat je gaat schrijven is jouw verhaal en dat mag er zijn, net zo goed als het verhaal van iemand anders er mag zijn. Dieper doorgedacht: jij mag er zijn en net zoveel ruimte innemen als een ander. Jouw ervaringen en gevoelens zijn net zo belangrijk als die van een ander

* Het is wel jouw verhaal, dus helemaal gekleurd door jouw waarnemingen en jouw persoonlijkheid. Dit betekent dat jij je soms iets herinnert wat een ander totaal niet meer weet. Of dat jij het je op een bepaalde manier herinnert, terwijl een ander het heel anders onthouden heeft. Hier heb ik eerder al eens een blog over geschreven: Omgaan met de waarheid bij het vastleggen van je levensverhaal

Met andere woorden: wie er ‘gelijk heeft’ staat niet ter discussie, dat is namelijk onmogelijk te bepalen.

Bij het afwegen wat je wel en niet opneemt in je verhaal moet er een balans zijn tussen deze twee vragen:

1) Hoe belangrijk is het voor jou om je verhaal te kunnen doen?
2) Ben je bereid om te accepteren dat je het op sommige punten mis kan hebben, dat het anders is gegaan dan jij denkt?

Als je deze twee vragen echt op een weegschaal zou leggen, dan moet de weegschaal helemaal in balans zijn. Dus je moet jouw verhaal echt willen vertellen én je moet het zo willen vertellen dat je ruimte laat voor het verhaal van de ander. (hoe je dat doet, daarover in het volgende blog meer)

De weegschaal is niet in balans als je twijfelt of je jouw verhaal wel wil vertellen. Of het vastleggen van wat je meegemaakt hebt wel opweegt tegen het gedoe wat eruit voort zou kunnen komen.
De weegschaal is ook niet in balans als je ‘je gelijk wil halen’. Als je niet bereid bent om het verhaal bij jezelf te houden, maar van plan bent om nu eens even een boekje open te gaan doen over die en die.

Om terug te komen op de vraag die ik eerder stelde: Hoe bepaal je of je iets/iemand wel of niet opneemt in je verhaal?
Je neemt een persoon/gebeurtenis op als je de twee bovenstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden: ja, het is echt heel belangrijk dat ik mijn verhaal vertel, het moet eruit en ja, ik ben bereid het genuanceerd te vertellen, het bij mezelf te houden.
Je neemt een persoon/gebeurtenis niet op in je verhaal als het antwoord op één of beide vragen ‘nee’ is.

Voordat je gaat kijken hoe je dan precies over een ander gaat schrijven, is het goed om bovenstaande eerst eens te laten bezinken. Om in je hoofd letterlijk te wegen: is het in balans of niet? Het kan zijn dat jij al een goede manier gevonden hebt om hiermee om te gaan. Als je jouw ervaring daarin met anderen wil delen, laat dan een reactie achter onder dit blog. Wil je ook weten hoe je dan over een ander kunt schrijven, lees dan mijn volgende blog.

 

1 reactie op “Wat je NIET kunt schrijven”

  1. Pingback: Hoe schrijf je over anderen? - Mijn Monumentjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Schrijfkringen

Schrijfkring Tradities en rituelen

Op 13 november 2023 start de schrijfkring Tradities en rituelen: samen met anderen lezen, nadenken en schrijven over het thema Tradities en rituelen. Meedoen? Je bent van harte welkom!

Mijn Monumentjes draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders