Rijk worden door te schrijven - Mijn Monumentjes

Oprechte aandacht voor jouw verhaal

Rijk worden door te schrijven

Ja, dat zou leuk zijn, hè? Een boek schrijven en daar dan rijk mee worden. Het kan, voorbeelden genoeg. Maar ik weet niet hoe het moet. Dus als je dacht dat dit blog daarover zou gaan, dan moet ik je helaas teleurstellen.

Toch ga ik je wel degelijk vertellen hoe je rijk kunt worden door te schrijven. En ik wil je uitnodigen om ook stinkend rijk te worden. De rijkdom waar ik het over heb is blijvend en niet in geld uit te drukken.

Hoe je rijk wordt door te schrijven kan ik het beste vertellen aan de hand van het verhaal van Loes. Zij was het namelijk die het woord ‘rijk’ in verband bracht met schrijven en mij zo aanzette tot het schrijven van dit blog.

Ik leerde Loes ruim een jaar geleden kennen. Ze liep toen al een tijdje rond met het plan haar levensverhaal op papier te zetten. Er was in het verleden zoveel gebeurd dat nog steeds zijn uitwerking op het heden had. Loes voelde de behoefte orde op zaken te stellen.

Dat viel niet mee. Als er veel herinneringen door je hoofd buitelen en er in het dagelijks leven nog regelmatig voorvallen zijn die je van je stuk brengen, dan is een verhaal schrijven niet gemakkelijk. Loes volgde een workshop bij me om grip te krijgen op het schrijven, structuur te kunnen aanbrengen in haar verhaal.

Na de workshop hielden we contact. En zo zag ik van dichtbij wat het schrijven met Loes deed. In eerste instantie leek dat helemaal niet zo positief. Het schrijven zelf vond Loes wel leuk, maar alles wat er uit het verleden boven kwam niet. Ze mailde me:

Tijdens het schrijven komen de emoties heftig naar boven, heden en verleden lopen soms door elkaar. Ik heb het even weggelegd, eerst moet alles weer rustig worden in mijn hoofd, forceren heeft geen zin.

Zo gingen er maanden voorbij. Een moeilijke tijd voor Loes, waarin haar gezondheid en grote zorgen om geliefden al haar aandacht nodig hadden. Het schrijven lag een poos stil. Maar niet in haar hoofd. Ze was nooit van plan geweest om te stoppen met schrijven en zodra het kon pakte ze de draad weer op.

Op een gegeven moment mailde ze me over het schrijven: Veel krijgt een plekje en ik kom voor mezelf op.
Dat intrigeerde mij. Voor jezelf opkomen, wat bedoelde ze daarmee? Ik vroeg het haar en wat ze me toen schreef, vind ik zo mooi dat ik het hier letterlijk citeer:

Ik merk het heel sterk met mijn broer en zus. Discussie betekent … Ik mag wat zeggen, maar …. het wordt terzijde geschoven. Door het schrijven en meer bewust te zijn van mijn verleden merk ik dat mijn leven, inzichten enz. er ook toe doen. Het helpt mij zeker, verwerken en het positief gebruiken in het heden. Je bent nooit te laat om daar mee aan de gang te gaan. Ik voel me “rijker” en ontdek ook steeds meer mijn “ik”.

Daar was dan het woord: rijk/rijker. Het ontroerde mij om dit te lezen, omdat ik precies begreep wat ze bedoelde. Als je al schrijvend jezelf ontdekt, inzichten krijgt, moeilijke dingen verwerkt, dan voel je je rijk. Zelfs een beetje onaantastbaar. Want je hebt zo’n kostbare schat vanbinnen, wie doet je wat? Het is een rijkdom die niemand je kan afpakken.

Wat zo mooi is: het is ook een rijkdom waar je van kunt uitdelen. Dat is wat Loes doet. Ze laat mij delen in haar proces én ze vindt het goed dat ik haar woorden doorgeef. Zodat ook jij er iets aan hebt. Zodat je misschien de moed verzamelt om terug te kijken. Je plek in te nemen. Het verleden te doorleven en rijker verder te gaan.

Dat is niet makkelijk. Deze rijkdom kost je ook iets, daar weet Loes alles van. Maar wat het oplevert is oneindig veel meer dan wat het kost.


 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Schrijfkringen

Schrijfkring Tradities en rituelen

Op 13 november 2023 start de schrijfkring Tradities en rituelen: samen met anderen lezen, nadenken en schrijven over het thema Tradities en rituelen. Meedoen? Je bent van harte welkom!

Mijn Monumentjes draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders