Hoe het schrijven van je levensverhaal helpt om blokkades op te ruimen - Mijn Monumentjes

Oprechte aandacht voor jouw verhaal

Hoe het schrijven van je levensverhaal helpt om blokkades op te ruimen

“Als je de stenen op jouw levenspad niet opruimt, zullen je kinderen erover struikelen”.

Dit Surinaamse spreekwoord bevat een grote waarheid, waar we allemaal (in meer of mindere mate) ervaring mee hebben. Maar wat zijn dan die stenen op je pad, hoe zie je ze liggen en vooral: hoe ruim je ze op? In dit blog laat ik je zien hoe het schrijven van je levensverhaal je kan helpen blokkades op te ruimen.

Stenen op je pad

In het boek In gesprek met je ouders van René Diekstra staat een aangrijpend voorbeeld van ‘stenen op je pad’. René vertelt over een student die niet begreep waarom zijn vader hem en zijn broers nooit aanraakte. Als zijn kinderen dit wel bij hem deden, reageerde hun vader daar vreemd op. De student ging in gesprek met zijn vader en kwam erachter dat die op 14-jarige leeftijd een nare, ingrijpende ervaring had gehad, die ervoor zorgde dat hij in zijn verdere leven geen jongens meer durfde aanraken. Zelfs zijn eigen zoons niet.

De steen op het pad van deze vader was natuurlijk die gebeurtenis van zoveel jaar geleden. Ik weet niet of zijn zoons hierover gestruikeld zijn, dat staat niet in het boek. Maar ik zou me daar van alles bij kunnen voorstellen: een vader die altijd afstandelijk doet, die je nooit aanraakt, dat kan een kind beschadigen. En een beschadigd kind, precies, dat geeft die steen weer door aan de volgende generatie.

Hoe herkenbaar is dit voor jou? Zie jij de stenen op het pad van je ouders terug in de manier waarop je opgevoed bent? Ben je gestruikeld over hun stenen als ‘daar praten we niet over’, ‘je doet precies wat ik zeg’, ‘je bent niet goed genoeg’, ‘hou je wel echt van ons?’, ‘het werk/de zaak gaat voor’. Stenen als teveel verantwoordelijkheid krijgen, niet gezien worden, geen warmte en liefde krijgen.

En hoe was het toen je zelf kinderen kreeg? Kon je oude patronen doorbreken en de stenen waar jij over gestruikeld was weghouden bij jouw kinderen? Of zie je ze toch weer terug in de manier waarop je ze hebt opgevoed, in hoe je reageert op wat ze doen en wat ze zeggen? Of misschien durfde je niet eens kinderen te krijgen, vanwege die stenen waar je zelf over gestruikeld bent.

De stenen zien liggen

Ik denk dat we allemaal wel iets van bovenstaande herkennen. De grootte van de stenen varieert per persoon: het kan een kiezelsteentje zijn dat af en toe in je voet prikt, het kan ook een betonblok zijn waar je maar niet overheen komt. Maar één ding is vaak hetzelfde: we zien de stenen niet liggen, we merken ze pas op als we erover struikelen.

Nu geloof ik niet dat het altijd verkeerd is om te struikelen. Een heel effen pad biedt weinig kansen om jezelf tegen te komen en je te ontwikkelen tot wie je echt bent. Maar je wil jouw stenen niet nalaten aan de volgende generatie, want die heeft genoeg aan zijn eigen stenen. Daarom is het goed ze op te ruimen, zoals het spreekwoord aangeeft. Om dat te kunnen doen, moet je ze eerst zien liggen.

Hoe doe je dat dan, die stenen zien liggen? Ik geloof dat bewust herinneren je helpt om de stenen scherp te krijgen. Bewust herinneren, dat is niet: de feiten op een rijtje zetten. Wie bewust herinnert, kijkt achter de feiten: waarom ging dit zo, wat heeft dit met mij gedaan, welk effect had dit op mijn gedrag, wat zie ik hier vandaag nog van terug in mijn leven?

De stenen opruimen

Wie heel bewust en gericht herinneringen ophaalt én daarover schrijft, die krijgt inzichten. Of, om het met de woorden van een deelneemster aan de cursus levensverhaal te zeggen: er komt duidelijkheid. Er vallen stukjes op z’n plek, je gaat patronen en verbanden zien. Je gaat begrijpen waarom je hier boos wordt en daar iets uit de weg gaat, waarom je dit wel doet en dat beslist niet.

Het schrijven is daarbij van wezenlijk belang. In een eerder blog schreef ik al eens dat schrijven je helpt om je gedachten te ordenen en je gevoel onder woorden te brengen. Die ordening en die woorden zijn nodig om tot echte inzichten te komen, tot echt begrijpen. Als je inziet en begrijpt, dan heb je oog gekregen voor de stenen op je pad.

Zijn ze daarmee opgeruimd? Nee, nog niet. Maar het begin daarmee is wel gemaakt: dat wat je ziet liggen, kun je opruimen. Hoe je dat doet is voor iedereen weer anders. Het kan zijn dat je daar de (professionele) hulp van andere mensen voor nodig hebt. Het kan ook zijn dat alleen het inzicht al zorgt voor voldoende ruimte en rust om de stenen aan de kant te schuiven.

Eén ding staat vast: schrijven blijft een effectief middel om in te zetten. Hoe vaker je over een onderwerp schrijft, hoe meer inzicht je krijgt. Dus los van wat je verder nog doet om de stenen op te ruimen, schrijven is altijd een goed idee. Daarbij is dan wel de vraag in welke vorm je dat doet. Daarover iets meer in het laatste deel van dit blog.

Jouw stenen als verhaal

Jouw pad, jouw stenen en jouw weg over dit pad: ze vormen samen een verhaal. Het verhaal van wie jij bent en wat jou gevormd heeft. Het verhaal van waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat. Daarom geloof ik dat schrijvend stenen opruimen extra waardevol is wanneer je dit giet in de vorm van het levensverhaal. Wie zijn levensverhaal schrijft, begint met bewust herinneren en doet al schrijvend ongelooflijk veel inzichten op. Dat is prachtig voor jezelf, maar het gaat veel verder dan dat.

Want jouw verhaal kan een bordje op de weg van jouw kinderen zijn: ‘Pas op, stenen!’ De inzichten die jij hebt opgedaan, zijn van grote waarde voor jouw kinderen: ze helpen hen om de stenen op hun pad eerder te zien liggen. Het schrijven van je levensverhaal is een kans om blokkades, die misschien al generaties lang voor problemen zorgen, op te ruimen of op z’n minst zichtbaar te maken. Zodat de volgende generatie er definitief mee kan afrekenen.

Terug naar dat spreekwoord waar ik dit blog mee begon: ‘Als je de stenen op jouw levenspad niet opruimt, zullen je kinderen erover struikelen’. Maar hé: wat als je dat wél gaat doen?!


Ook aan de slag met jouw levensverhaal? In mijn gratis e-book ‘Je levensverhaal schrijven’ geef ik praktische tips voor het opzetten en schrijven van jouw verhaal. Wil je dit e-book toegestuurd krijgen via de mail? Vraag het dan aan via deze link

6 reacties op “Hoe het schrijven van je levensverhaal helpt om blokkades op te ruimen”

 1. Hoi Eunice,

  Wat prachtig geschreven een geweldig spreekwoord zo waar! Wij hebben een bureauklapper met inspirerende quotes geschreven door Henri Nouwen. Deze lazen we vandaag. Je leven is een geschenk, voor je familie en vrienden, maar ook voor de mensen die je nooit zult zien. Dat vind ik hier heel goed bij passen. Je laat wat na voor je nageslacht. Lieve groet Tineke.

  1. O ja, die quote past er zeker goed bij! Dat is het inderdaad: je kunt iets doorgeven in negatieve zin (de stenen), maar vooral ook in positieve zin en dat is zo krachtig! Maar daar weet jij alles van, jouw verhaal staat gelukkig op papier 😉

 2. Goede morgen Eunice,
  Wat mooi dat Surinaamse gezegde ‘als je de stenen ip jouw levenspad niet opruimt dan struikelen je kinderen erover’ en ……helemaal waar..!
  Mijn boek is vanuit de struikelstenen geschreven.
  Het heeft me bevrijd en mijn inzichten blijven groeien, ook als ik na afstand mijn eigen boek nog eens teruglees.
  Ja Eunice, het vraagt zeker moed en doorstappen..
  Ik herken de pa- en matronen en heb sommige zeker weer doorgegeven aan mijn kinderen, maar de meeste gelukkig niet.
  Mijn kinderen en de hunne komen weer opnieuw struikelstenen tegen om er mooie stapstenen van te maken..
  Deze tijd vraagt om je eigen paadje schoon te ????
  Veel mooie lieve reacties trouwens op mijn boek’ Mag het ook een beetje leuk zijn’, maar ook pittige confronterende, waar ik wederom over zou kunnen struikelen.
  Ik heb besloten vanuit mijn eigen wijs-heid dat niet te doen.!
  Wat er ook voor reacties zijn …, het zijn de hunne…( hunne bedden oftewel oude stenen)
  Ik durf in mijn eigen waarheid all-een te staan, want zo kan ik weer verder lopen ..om nog dichterbij te komen.
  Daar waar de eenheid aller dingen ligt besloten oftewel :
  licht / liefde.
  Dát tracht ik door te geven ????
  Zelfs in deze tijd, waar ik niet mag deelnemen aan de geneugten des levens..
  Goed ..
  Ik ga erniet over struikelen, want dat is verloren energie..
  Ik ben en blijf gezond heel veel mooie stappen zetten..
  Kansen en keuzes bewust maken en de ander hierin een stukje mogen helpen (op vraag).
  Daar helpt schrijven enorm bij.
  Daar weet jij alles van.
  Wie schrijft die blijft( ‘binnen ‘zegt de overheid)
  Ik trek er op uit en ben nu meestal gewoon blij met mijn ge schied en is.
  Mooi werk Eunice.
  Dank voor dit mooie stukje
  Schrijfgroet✍️ ????Tineke????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Schrijfkringen

Schrijfkring Afkomst

Op 6 maart 2023 start de schrijfkring Afkomst: samen met anderen lezen, nadenken en schrijven over het thema Afkomst. Meedoen? Je bent van harte welkom!

Mijn Monumentjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches