6 tips voor concentratie bij het schrijven (in lastige tijden) - Mijn Monumentjes

Oprechte aandacht voor jouw verhaal

6 tips voor concentratie bij het schrijven (in lastige tijden)

De concentratie opbrengen om te schrijven aan je levensverhaal: het is niet altijd even makkelijk. Soms kunnen omstandigheden in je eigen leven of in de wereld om je heen je zo beïnvloeden, dat schrijven gewoon niet lukt. In dit blog 6 tips, waarmee je stap voor stap je concentratie terug vindt.

1. Stel je verwachtingen bij
Dit is met stip de belangrijkste tip. Als je leven er door omstandigheden even heel uitziet dan normaal, waarom zou jouw schrijfwerk dan wel precies hetzelfde moeten zijn?
Meer rust in je hoofd (en daardoor automatisch ook meer concentratie) begint bij het loslaten van alles wat moet. Of dat nu moeten is van buitenaf of van binnenuit. Dus had je voor jezelf een bepaald aantal uren schrijftijd ingepland of had je met jezelf een bepaald aantal bladzijden per week afgesproken? Laat dat dan los.
Dat betekent niet dat er dan dus helemaal niets op papier komt, maar daarover in de volgende tips meer

2. Breng structuur aan in de dag
Ik denk dat je dit al doet. Ik ken maar weinig mensen die helemaal geen structuur in hun dagelijks leven hebben namelijk. En met structuur bedoel ik dan die heel eenvoudige dingen als: ‘s morgens ontbijten, halverwege de ochtend een kopje koffie, ‘s middags een dutje, om 20.00u het journaal kijken, enz.
Als je die structuur al hebt, dan hoef je hem natuurlijk niet meer aan te brengen. Maar wel helpt het om er heel bewust mee om te gaan. Juist als alles anders is dan normaal, zijn het die heel vertrouwde dingen die houvast geven. Drink dat kopje koffie dus met aandacht, geniet van je lunch op dezelfde tijd als normaal, maak dat dagelijkse wandelingetje, enz. Vanuit deze structuur kun je namelijk gaan werken aan je verhaal

3. Bouw schrijfmomenten in
Kijk eens vanuit het punt hierboven naar je dag. Wat zou een moment kunnen zijn waarop je even kunt gaan zitten om wat te schrijven? Meteen nadat je opgestaan bent? Bij het eerste kopje koffie? Een half uurtje voor het journaal? Misschien hoeft het van jou niet iedere dag te zijn, kijk dan naar de meest geschikte dag van de week en het meest geschikte moment van die dag.
Heb je een geschikt moment gevonden, bepaal dan hoe lang dat moment mag duren. Denk aan punt 1: dwing jezelf niet tot grote prestaties. Hou het moment kort (bv 10 minuten): liever blij zijn dat je toch langer hebt kunnen schrijven, dan teleurgesteld dat het je niet gelukt is je aan de tijd te houden

4. Bepaal hoeveel je gaat doen op het schrijfmoment
Misschien was je gewend gewoon te gaan zitten en verder te schrijven aan je verhaal. Om te voorkomen dat er nu vanwege je slechte concentratie niets uit je pen komt, kun je concrete afspraken met jezelf maken. Spreek bv. met jezelf af dat je ieder schrijfmoment 10 regels schrijft. Of een bladzijde of net wat jou een goede hoeveelheid lijkt binnen de tijd die jij gesteld hebt.
Ook hier geldt weer: hou het laagdrempelig. Liever uitgaan van een paar regels en dan toch een heel hoofdstuk schrijven, dan andersom.
Doordat je én een tijdsafspraak én een ‘hoeveelheidsafspraak’ met jezelf maakt, weet je precies waar je aan toe bent. Dat zorgt weer voor rust in je hoofd en jawel, daarmee wordt ook je concentratie beter

5. Kies voor andere werkzaamheden op het schrijfmoment
Lukt het toch niet om iets te schrijven, dan kun je ook voor iets anders kiezen op het schrijfmoment. Iets wat wel met je verhaal te maken heeft, maar waar je niet dezelfde concentratie voor nodig hebt als voor het schrijven.
Ga je bv. alvast eens wat verdiepen in hoe je jouw verhaal kunt verwerken tot een boek. Of googel eens op wat achtergronden van de tijd waarover je op dit moment schrijft (denk aan zoektermen als: ‘kleding jaren ’60’ of ‘huishouden jaren ’50’).
Je bent dan toch bezig met je verhaal, maar op een manier die minder concentratie vraagt. Bovendien hou je je wel aan je schrijfmoment, waardoor er weer een stukje extra structuur in de dag komt. Op het moment dat je wel weer voldoende concentratie hebt, ben je al gewend aan die structuur

6. Kies voor ander schrijfwerk op het schrijfmoment
Wil je wel schrijven, maar kun je niet de concentratie voor dat grote levensverhaal opbrengen? Kies dan voor ander schrijfwerk. Een poos geleden schreef ik een blog over het ontwikkelen van schrijfroutine. Daarin staan veel voorbeelden van leuke schrijfvormen, die je kunt gebruiken als alternatieve invulling van jouw schrijfmoment.
Een heel aantal van deze schrijfvormen kunnen trouwens ook weer prima materiaal voor je levensverhaal opleveren

Concentratie in lastige tijden? Het kan! Door niet te streng te zijn voor jezelf en een goede structuur aan te brengen met behulp van bovenstaande tips.

Misschien heb jij nog tips die ik niet genoemd heb? Laat het weten in een reactie onder dit blog, dan hebben andere lezers daar ook iets aan!


Meer tips voor het schrijven van je levensverhaal? Vraag mijn gratis e-book levensverhaal schrijven aan en krijg daarnaast nog iedere week inspiratie via de mail

2 reacties op “6 tips voor concentratie bij het schrijven (in lastige tijden)”

  1. Alexander Baldal

    Ik werkte op de cruise rond de wereld met de ss Rotterdam in de jaren 60. Omdat ik enkele dingen onduidelijk vond heb ik het web afgezocht en vond inlichtingen die mijn verhaal meer waarheid geven. Dat zal ik blijven doen bij de volgende tijden, de strijd om cannabis te legaliseren, de provo tijden, de krakers, de Magic Bus en verder en verder. Van schrijven komt weinig maar dan wel alles naar waarheid. Het onderzoek naar het verleden is net zo spannend als het opschrijven ervan.

    1. Dat ben ik helemaal met je eens, Alexander! Reizen door het verleden is net zo leuk als schrijven over het verleden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Schrijfkringen

Schrijfkring Afkomst

Op 6 maart 2023 start de schrijfkring Afkomst: samen met anderen lezen, nadenken en schrijven over het thema Afkomst. Meedoen? Je bent van harte welkom!

Mijn Monumentjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches