Laten zien wie je bent in jouw levensverhaal - Mijn Monumentjes

Oprechte aandacht voor jouw verhaal

Laten zien wie je bent in je levensverhaal

Laten zien wie je bent in jouw levensverhaal

Je levensverhaal gaat over wie jij bent en wat jou gevormd heeft, zo schreef ik in mijn vorige blog. Maar hoe doe je dat: vertellen over je leven en tegelijk laten zien wie je bent? Daarvoor komen de 5 thema’s waar ik mee werk goed van pas. In dit blog ga ik je laten zien hoe je deze thema’s kunt gebruiken om jouw persoonlijkheid te laten doorklinken in je verhaal.

 

Achter de feiten kijken

Vertellen over je leven, dat kan niet zonder feiten te benoemen: waar ben je geboren, wie waren je ouders/broers/zussen, waar ging je naar school, wanneer kreeg je jouw diploma, enz. Maar zoals ik in mijn vorige blog al schreef: feiten laten niet zien wie jij bent. Om jouw persoonlijkheid in beeld te krijgen is het nodig achter de feiten te kijken. De 5 thema’s die ik gebruik in mijn cursus levensverhaal schrijven lenen zich daar heel goed voor. Ik laat je per thema zien wat ik dan bedoel met ‘achter de feiten kijken’:

 

Thema 1: Gezin en opvoeding

De eerste levensjaren zijn voor ieder mens bepalend. Je wordt geboren met een bepaald karakter en bepaalde aanleg, maar je wordt gevormd door de mensen en omstandigheden in je jeugd. Om zicht te krijgen op het kind dat je was, kun je vragen stellen als:

 

 • Uit wat voor gezin kom je, hoe zou je jouw gezin omschrijven?
 • Wat was jouw plek/jouw rol in het gezin?
 • Voelde je je geliefd/gezien in jouw gezin?
 • Hoe ben je opgevoed en hoe heeft jou dat gevormd?
 • Wat heb je uit je opvoeding meegenomen, waar heb je juist bewust afstand van genomen?

 

Thema 2: Opleiding en werk

Scholing en werkervaring ontwikkelen je steeds verder tot de mens die je nu bent. Je talenten en vaardigheden worden steeds zichtbaarder, maar je komt jezelf ook tegen: hoe reageer je op moeilijke opdrachten en lastige collega’s? Vragen die bij dit thema passen zijn:

 

 • Hield/houd je van met je hoofd leren of was/ben je meer van ‘leren door doen’?
 • Welke school- of werkervaringen hebben jou zelfvertrouwen gegeven/hebben jou onzeker gemaakt?
 • Waren er bepaalde vakken op school die jouw grote interesse hadden?
 • Koos je zelf voor een opleiding of werd er voor jou beslist?
 • Op welke prestatie/ontwikkeling ben je het meest trots?
 • Heb je een ommezwaai gemaakt in je werk of zat je juist heel goed op je plek?

 

Thema 3: Relaties

Gedurende je hele leven kom je alle mogelijke relaties tegen. Gezins- en familierelaties, vriendschappen, collega’s en buren, docenten en werkgevers: je bent en wordt op allerlei manieren beïnvloed door de mensen om je heen. Vragen die bij dit thema passen zijn:

 

 • Wie heeft jou op een positieve/negatieve manier beïnvloed?
 • Wie zijn een voorbeeld voor jou geweest/voor wie ben jij een voorbeeld?
 • Bij wie kon/kun je helemaal jezelf zijn?
 • Hoe was/is jouw band met… (vader/moeder/zus/partner/enz.)?
 • Ben je iemand met veel of weinig contacten?

 

Thema 4: Sleutelmomenten

Het leven verloopt niet logisch en gestructureerd. Sommige dingen overkomen je. Voor andere dingen kies je heel bewust. Omdat je weg wil van een situatie of juist toe wil naar een uitdaging. Bij dit thema horen vragen als:

 

 • Welke ingrijpende gebeurtenissen zijn er in jouw leven voorbij gekomen?
 • Hoe ben je daarmee omgegaan?
 • Wat heb je geleerd van jouw sleutelmomenten?
 • Welke belangrijke keuzes heb je gemaakt, waarmee je jouw leven een bepaalde wending hebt gegeven?

 

Thema 5: Wie ben je?

In dit thema komen alle andere thema’s samen: je zoomt nog eens extra in op de persoon die jij bent om zo jouw rode draad/jouw persoonlijke levensthema’s heel helder voor ogen te krijgen. Alles wat je in de andere thema’s al ontdekt hebt helpt daarbij. Daarnaast denk je na over vragen als:

 

 • Op welke eigenschappen ben je het meest trots?
 • Waarover voel je je het meest onzeker?
 • Hoe ging je als kind om met … en hoe doe je dat nu?
 • Welke normen/waarden vind jij belangrijk?

 

Van inzichten naar verhaal

Ik denk dat je gezien hebt dat het nadenken over deze belangrijke thema’s je veel inzichten oplevert. Van deelnemers aan de cursus levensverhaal schrijven hoor ik regelmatig terug dat er kwartjes vallen: Nu begrijp ik eindelijk waarom mijn vader zo afstandelijk was of: Nu weet ik waarom ik zo’n moeite heb met verandering of: Ik zie nu pas in waarom dit werk zo goed bij me past of: Die gebeurtenis heeft een veel grotere invloed op mijn leven gehad dan ik dacht.

Maar inzichten opdoen is niet hetzelfde als een verhaal schrijven. Weten wie je bent is iets anders dan je levensverhaal op papier zetten. Misschien ben jij de draad zelfs kwijtgeraakt bij het lezen van dit blog en zit je met vragen als: ik wilde gewoon mijn leven beschrijven vanaf mijn geboorte tot nu, wat moet ik dan met al deze inzichten? Of: als ik de thema’s op deze manier uitwerk dan zit ik straks met allemaal losse herinneringen en verhalen over wie ik ben, hoe maak ik daar ooit een samenhangend levensverhaal van?

Dat zijn terechte vragen die ik graag beantwoord in mijn volgende blog!

Nog even geduld dus, maar dat betekent niet dat je niets kunt doen. Ik raad je aan om eens aan de slag te gaan met de vragen uit dit blog. Om zo scherp zicht te krijgen op jouw unieke persoonlijkheid en eigen thema’s, die straks mogen gaan schitteren in jouw verhaal!


Heb je (naar aanleiding van dit blog) een vraag of wil je gewoon een keer overleggen over jouw verhaal? Aarzel dan niet om me te mailen op info@mijnmonumentjes.nl of een belafspraak te maken via deze link. Ik denk graag gratis en vrijblijvend met je mee!

2 reacties op “Laten zien wie je bent in jouw levensverhaal”

 1. Greet Westerveld

  Vandaag de 24 ste mei 2022 ben ik sinds lange tijd weer verder gegaan met mijn boek.
  Met name met veel overdenkingen over mijn leven. Weer op een rijtje gezet welke gebeurtenissen belangrijk zijn in mijn leven. Wel ga ik verder schrijven in mijn levensverhaal maar op een andere manier kijkend. Ik ben chronologisch begonnen en ik ben tot mijn scheiding gekomen. Ik liep vast. want ik begon erna een heel ander leven. Een leven van zoeken naar een zelfstandig onafhankelijk leven. Daar ga ik nu verder mee. Ik heb al jouw monumentjes door gelezen en zie weer nieuw perspectief. Je hebt me enorm geholpen en kijk nu toch anders naar wat ik uit de gebeurtenissen geleerd heb. Het vereist veel denkwerk, maar ik ga er weer voor.

  1. Wat mooi om te lezen, Greet! Fijn dat je het schrijven weer opgepakt hebt, ik ben blij dat ik je daarin mag begeleiden. Jij gaat er weer voor en ik ook: jouw verhaal gaat er komen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Schrijfkringen

Schrijfkring Afkomst

Op 6 maart 2023 start de schrijfkring Afkomst: samen met anderen lezen, nadenken en schrijven over het thema Afkomst. Meedoen? Je bent van harte welkom!

Mijn Monumentjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches