10 redenen om je levensverhaal te schrijven - Mijn Monumentjes

Oprechte aandacht voor jouw verhaal

10 redenen om je levensverhaal te schrijven

Je levensverhaal schrijven: misschien loop je al een tijdje met dit plan rond. Maar waarom zou je dit eigenlijk doen? Is er een goede reden om aan zo’n groot project te beginnen? In dit blog heb ik 10 goede redenen voor het schrijven van je levensverhaal op een rijtje gezet. Zodat jij kunt afwegen of dit ook iets voor jou is.

1) Bewaren

Deze reden behoeft denk ik nauwelijks uitleg: het bewaren van je herinneringen in een tastbaar document is een heel goede reden om je levensverhaal te schrijven. Wanneer je geheugen of je gezondheid je in de steek laat, zijn jouw herinneringen veilig opgeborgen in je verhaal. Wie jij bent en wat jou gevormd heeft, maar ook al die mensen die niet vergeten mogen worden: het kan allemaal bewaard worden buiten jou om, in jouw geschreven verhaal. Deze manier van bewaren heeft nog een groot voordeel: je kunt zo vaak je wil letterlijk bladeren door jouw herinneringen

2) Doorgeven

Deze tweede reden ligt een klein beetje in het verlengde van de eerste: wanneer je van jouw herinneringen een tastbaar document maakt, kun je ze makkelijk doorgeven aan een ander. Dit is de praktische kant van het verhaal. Maar het schrijven van je verhaal biedt ook een andere mogelijkheid tot doorgeven. Wat wil je nalaten aan je kinderen? Welke boodschap heb je voor de lezers van jouw verhaal? Welke gedachten, inzichten, overtuigingen wil je echt doorgeven aan de mensen waar je om geeft? Het kan allemaal verwoord worden in jouw verhaal

3) Ordenen

Voor veel mensen vormen al hun herinneringen een chaos in het hoofd. Als ze over hun verleden nadenken komt er van alles boven: de ene herinneringen roept de andere op. Aan die herinneringen zitten gevoelens vast: pijn, verdriet, teleurstelling, blijdschap, opwinding, genegenheid, enz. Feiten en gevoelens klonteren samen tot één grote brij en de behoefte om daar orde in aan te brengen wordt steeds groter.

Het schrijven van je levensverhaal voorziet in die behoefte: schrijven helpt om je gedachten te ordenen, om hoofd- en bijzaken te onderscheiden en om je gevoelens over bepaalde situaties onder de loep te nemen. Schrijven dwingt je te verwoorden wat je denkt en voelt en dat verwoorden is al een vorm van orde aanbrengen

4) Onder ogen komen

Herinneringen zijn niet altijd mooi. Je verleden kan soms als soort tijdbom ergens in je hoofd zitten: je bent aan het vechten om jouw herinneringen te onderdrukken. Als je dit herkent, dan hoef ik jou niet te vertellen dat dit geen fijne situatie is. Ook hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen dat het beter is om jouw herinneringen onder ogen te komen in plaats van ze weg te drukken.

Dat ga ik je dus ook niet vertellen, want ik geloof dat jij vanzelf de stap zet om hier iets aan te doen als de tijd voor jou rijp is. Ik wil je alleen laten zien wat het schrijven van je levensverhaal hierin kan betekenen. Je levensverhaal op papier zetten betekent heel bewust en heel gericht naar jouw verleden kijken. Wanneer je dat doet, komen er veel meer herinneringen boven dan alleen die zeer pijnlijke die je nu zo graag weghoudt. Je gaat je ook de kleinere gebeurtenissen herinneren, de mooie dingen die er waren, de grappige voorvallen, de mensen die er wél voor je waren, enz.

Met andere woorden: er komt evenwicht in jouw herinneringen. Doordat je alles ook nog eens opschrijft, ga je orde aanbrengen (zoals hierboven al genoemd). Dat maakt weer dat je een beter zicht krijgt op het verloop van je leven: het was niet alleen maar ellende, er waren ook mooie periodes

5) Verwerken

Het schrijven van je levensverhaal helpt je om jouw verleden onder ogen te komen, daarover ging het vorige punt. Maar het doet nog meer. Het opschrijven van jouw gevoel over situaties van vroeger heeft vrijwel hetzelfde effect als het uitspreken van dit gevoel in een gesprek. Het werkt bevrijdend, omdat je woorden vindt voor wat je voelt.

Hoe meer orde je aanbrengt, hoe meer woorden je vindt, hoe rustiger je wordt. Er komt ruimte om met iets meer afstand te kijken naar je verleden. Je gaat jezelf en anderen beter begrijpen. Al schrijvend kauw je en herkauw je, totdat bepaalde gebeurtenissen hun scherpte verliezen. Dat is het moment waarop je deze gebeurtenissen een plek kunt geven waarop ze geen kwaad meer kunnen. Ze zijn gebeurd, ze zijn niet weg te denken en de littekens blijven zichtbaar, maar ze komen je niet meer storen. Je hebt ze verwerkt.

De eerlijkheid gebiedt mij nu om erbij te zeggen dat dit niet met alles wat er in jouw leven gebeurd is zo werkt. Sommige situaties laten zich niet verwerken, daar moet je mee leren leven. Toch ben ik ervan overtuigd dat het schrijven van je levensverhaal wel helpt om ermee te leren leven. Omdat het je helpt woorden te geven aan dat grote verdriet in jouw leven en woorden zijn de brug naar andere mensen, die jou kunnen steunen in jouw situatie

6) Manier van communiceren

Dat brengt me dan meteen bij reden 6. Soms is het gewoon te moeilijk om een ander te bereiken. Je wil wel, maar het lukt je niet en datzelfde geldt voor die ander. Soms zit de communicatie tussen ouders en kinderen, tussen broers en zussen, tussen man en vrouw gewoon op slot.

Het lukt je wel om al schrijvend de woorden te vinden voor wat je hebt meegemaakt en voor wat je voelt. Maar om diezelfde woorden dan uit te spreken in een gesprek? Nee, dat gaat gewoon niet. Het schrijven van je levensverhaal kan dan werken als een geheel eigen manier van communiceren: jij schrijft, de ander leest. Zo wordt het verhaal toch verteld en gehoord en dat zorgt voor een opening in de relatie. Zelfs al zou je het er daarna nooit meer over hebben, dan weet jij dat die ander op de hoogte is. En de ander weet wat jij hebt meegemaakt.

Maar mooier is het (en dat zie ik gelukkig vaak gebeuren) als dat gesprek naar aanleiding van jouw levensverhaal alsnog op gang komt. Als er begrip ontstaat, doordat jij hebt kunnen vertellen wie je bent en hoe je zo geworden bent

7) Inzichten krijgen

Ik durf je 100% garantie te geven: het schrijven van je levensverhaal levert inzichten op. Grote en kleine. Door gericht terug te kijken en bewust orde aan te brengen in je herinneringen, ga je verbanden zien die je eerder niet zag. Je ontdekt thema’s en patronen in je leven en in dat van anderen, waardoor je gaat begrijpen wat je vroeger niet begreep. Anders gezegd: er gaat een wereld voor je open!

8) Uitdelen

Ik kom het vaak tegen en ik heb er diep respect voor: het levensverhaal als mogelijkheid tot uitdelen. Als ik met mensen spreek over het voornemen om hun levensverhaal op papier te zetten, dan vraag ik altijd: waarom wil je dit?

Heel regelmatig hoor ik dan terug: ik wil op papier zetten wat ik heb meegemaakt, zodat een ander er misschien ook iets aan heeft. Meestal gaat het dan om schrijvers die heel heftige dingen hebben meegemaakt, van misbruik tot het verlies van een kind, van een jeugd in kindertehuizen tot het overleven van een natuurramp.

Deze traumatische gebeurtenissen hebben uiteraard een enorme invloed op het leven van de schrijvers gehad. Maar dat hebben ze al grotendeels geaccepteerd en een plek gegeven. Nu is de tijd gekomen om met deze ervaring van ‘diep wegzakken en weer opklimmen’ iets goeds te doen. Ze willen uitdelen van hun ervaringen, zodat een ander er steun aan heeft. Een prachtige reden om je verhaal op papier te zetten!

9) Opnieuw beginnen

Ik hoop altijd dat wie zijn/haar levensverhaal schrijft, daarna nog een heel lang en gelukkig leven heeft. Want tja, ergens klinkt het natuurlijk wat vreemd: je levensverhaal schrijven. Je leven is toch nog niet voorbij? Dus het verhaal is toch nog niet af?

Nee, gelukkig niet. Voor de meeste schrijvers is het schrijven van hun verhaal een moment van reflectie, van terugkijken op wat was en van daaruit weer vooruitkijken naar wat nog komt. Maar soms kan het ook anders werken: je kunt jouw levensverhaal ook schrijven om een dikke streep te trekken onder wat was.

Er zijn situaties waarin je een nieuwe start wil maken. Waarin je absoluut niet terug wilt naar ‘je oude leven’, naar wie je toen was. Uiteraard kun je zo’n start altijd maken, daar hoef je niet eerst je levensverhaal voor op papier te zetten. Maar het kan je wel helpen om die dikke streep te trekken. Om al schrijvend af te rekenen met wat was en zwart op wit te stellen waar je naartoe wil: dit niet meer, dat wel.

Het schrijven van je levensverhaal werkt dan als bij een verhuizing: je loopt nog een laatste keer door je oude huis, kijkt nog even in alle kamers en trekt dan de deur definitief achter je dicht

10) Goed onderwerp

Deze laatste reden is absoluut een goede reden om je verhaal te schrijven, alleen komt hij niet zo heel veel voor. Daarom kan het zijn dat hij jou iets minder aanspreekt. Maar het kan ook zijn dat je er nog niet zo naar gekeken had en dat hij je op een idee brengt. Dus wil ik hem hier zeker noemen.

Er zijn veel mensen die echt het verlangen hebben een boek te schrijven. Mensen die keer op keer fanatiek beginnen en net zo vaak weer stranden. Het lukt niet om een goed verhaal te bedenken, om een logische lijn aan te brengen. De personages blijven wat vlak, de gebeurtenissen wat onwaarschijnlijk.

Dat verandert als ze besluiten om hun verhaal op hun eigen leven te baseren. Wanneer ze hun levensverhaal als uitgangspunt nemen, hebben ze in een klap levensechte personages en een levensecht verhaal. Het kost ze geen moeite zich in te leven in hun hoofdpersoon, want ze kunnen zich richten op hun eigen karakter en gevoel. Genoeg gebeurtenissen om uit te putten en de mogelijkheid om zich uit te leven: zodra je fictie maakt van je levensverhaal kun je er naar believen dingen bij verzinnen of iets aan verdraaien 😉

 

Tien redenen om je verhaal op papier te zetten, zit er iets voor jou tussen? Wees gerust: je hoeft niet te kiezen. Soms weet je precies met welke reden je jouw verhaal schrijft, maar net zo vaak weet je niet precies waar je aan begint. Het schrijven van je levensverhaal is een avontuurlijke reis en wie hem maakt, die ontdekt dat je langs enorm veel uitkijkpunten komt: je bewaart, je geeft door, je ordent en verwerkt, je deelt uit en je communiceert. Kortom: een reis om niet te missen!


 

2 reacties op “10 redenen om je levensverhaal te schrijven”

  1. Mijn naam: Han Kraan, (geboren in 1941) woont in Holten. In 1968 getrouwd met Tineke en samen hebben we twee dochters, een zoon en zes kleinkinderen. Werkzaam geweest in de detailhandel, samen met mijn vrouw hebben we drie drogisterijen gerund. In 2007 met pensioen gegaan, twee drogisterijen verkocht aan een dochter en schoonzoon, de derde verkocht.
    Hobby’s wandelen, tuinieren, glas in lood panelen maken, reizen wereldwijd en per camper door Europa. Bestuurlijke functies’ bij de Drogisten Associatie van 1975 -1995 en bij plaatselijke ondernemersverenigingen. Sinds twee jaar bezig om het verhaal van “” ons leven” op papier te zetten. Voor een beter gestructureerde begeleiding voor Mijn Monumentjes gekozen.

    1. Wat leuk, Han, welkom bij de cursus levensverhaal schrijven! Jullie hebben genoeg om over te schrijven, lees ik. Op naar een mooi verhaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Schrijfkringen

Schrijfkring Tradities en rituelen

Op 13 november 2023 start de schrijfkring Tradities en rituelen: samen met anderen lezen, nadenken en schrijven over het thema Tradities en rituelen. Meedoen? Je bent van harte welkom!

Mijn Monumentjes draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders