Cursus levensverhaal schrijven
Je levensverhaal schrijven, met dat verlangen loop je rond...
Omdat je op een rijtje wil zetten wat er allemaal is gebeurd in je leven.
Omdat je iets door wil geven aan je kinderen en kleinkinderen.
Het lijkt je zo fijn om orde aan te brengen in de chaos in je hoofd, om rust te krijgen.
Hoe mooi is het om vast te leggen hoe het vroeger was?
Om van je herinneringen iets tastbaars te maken?
Je krijgt er zin in. Je gaat aan de slag, maar dan...
… dan loop je vast.
Het lukt niet, je krijgt niets op papier. Of ja, er komt wel iets uit je pen, maar dat heeft kop noch staart. Hoe wordt dat ooit een samenhangend verhaal? Hoe ga je al jouw herinneringen vastleggen? Kun jij dit eigenlijk wel? Of kan je er maar beter weer mee stoppen?
Weet je? Wat jij ervaart is volkomen normaal!
Als je jouw verhaal op papier zet, komen daar altijd vragen bij kijken:
Waar begin ik?
Hoe pak ik het aan?
Hoe lang moet mijn verhaal worden?
Kan ik hier en hier wel over schrijven?
Kan ik die en die wel noemen in mijn verhaal?
Met de herinneringen komt ook de emotie: verdriet om wie je kwijtgeraakt bent, boosheid om wat je is aangedaan, teleurstelling in mensen die dichtbij je stonden, de pijn van het niet gezien worden, de angst van het kind dat je ooit was.
In het moeras van emoties en vragen is het lastig verhalen schrijven. Niet vreemd dus dat het niet goed lukt.
Wat heb je dan nodig voor een goed verhaal?
Ik geloof dat jouw levensverhaal moet gaan over wie jij bent en hoe je zo geworden bent. Om dat goed te laten zien heb je drie dingen nodig:
A: Een manier om je herinneringen te ordenen
B: Een methode om te bepalen welke gebeurtenissen je wel en niet opneemt in je verhaal
C: Schrijftechnieken om je verhaal boeiend op papier te zetten
Deze drie belangrijke dingen vind je in de cursus levensverhaal schrijven:
A: Je ordent je herinneringen met behulp van 5 thema’s die in ieder mensenleven een rol spelen:
- Gezin en opvoeding
- Opleiding en werk
- Relaties (in de breedste zin van het woord)
- Sleutelmomenten (belangrijke keuzemomenten of ingrijpende gebeurtenissen)
- Wie ben je? (hoe ben je geworden wie je bent en wat betekent dit voor vandaag?)
B: Met de aanwijzingen in de werkboeken die bij ieder thema horen, bepaal je welke gebeurtenissen je wel en niet opneemt in je verhaal
C: In de werkboeken vind je uitleg over een aantal belangrijke schrijftechnieken: wat houden die technieken in en hoe pas je ze toe?
Wat houdt de cursus levensverhaal schrijven precies in?
Module 1: Gezin en opvoeding
Uit wat voor gezin kom je en hoe ben je opgevoed? De start van je leven is heel bepalend voor jouw ontwikkeling. In deze module ga je terug naar die start en schrijf je over de belangrijkste mensen en gebeurtenissen uit je (vroege) jeugd
Module 2: Opleiding en werk
Een groot deel van je leven breng je op school en op je werk door. Wat zegt de keus voor een bepaalde opleiding over jou? Had je eigenlijk wel een keus? Hoe heb je jezelf kunnen ontwikkelen in je werk? In module 2 ga je terug naar je schooltijd en schrijf je over leren en werken in jouw leven
Module 3: Relaties
Relaties zijn er in alle soorten en maten en ze lopen door je hele leven heen. In deze module kijk je naar jouw relaties in de breedste zin van het woord: van familie tot partner, van collega’s tot vrienden: welke mensen hebben jou gevormd tot wie je bent?
Module 4: Sleutelmomenten
In ieder mensenleven komen ze voor: belangrijke keerpunten en keuzemomenten. Voor welke ingrijpende gebeurtenissen en/of keuzemomenten kwam jij te staan en hoe ben je daarmee omgegaan? In deze module schrijf je over de sleutelmomenten uit jouw leven
Module 5: Wie ben je?
Nadat je in de vorige modules alle belangrijke gebeurtenissen en personen in jouw leven langsgegaan bent, is het tijd om in module 5 alles op een rijtje te zetten. Wie ben je (geworden)? Wat is de rode draad/zijn de belangrijkste thema’s in jouw leven? In deze module komen alle voorgaande modules samen
Module 6: De afwerking van je verhaal
In de modules 1-5 heb je veel losse verhalen geschreven. Nu is het tijd om van die losse verhalen een geheel te maken. Module 6 gaat helemaal over de afwerking van je verhaal: staat alles erin wat erin moet staan, zit er een logische lijn in, staan alle punten en komma’s op de goede plek? En hoe werkt het als je van jouw verhaal een boek wil maken?
Wat is verder nog goed om te weten?
- Alle modules bevatten een uitlegvideo en een werkboek
- In alle modules is aandacht voor herinneren (op verschillende manieren), selecteren (zodat je verhaal niet te langdradig wordt) en schrijftechnieken (hoe zet je jouw verhaal boeiend op papier?)
- Alle werkboeken kunnen worden gedownload, zodat je ze kunt opslaan op je eigen computer of kunt uitprinten als je dit prettig vindt
Wat zeggen anderen over de cursus levensverhaal schrijven?
Ik ben met de cursus begonnen, omdat het me leuk leek weer eens met iets anders bezig te zijn en door corona had ik ineens tijd in overvloed. Toch denk ik dat ik zonder de hulp van Eunice mijn verhaal nooit op papier gezet zou hebben, terwijl ik er al jaren aan dacht. Eunice’s betrokkenheid bij haar cursisten is groot, ze heeft altijd een luisterend oor. Ik had nooit gedacht dat het schrijven zoveel bij me los zou maken. Ik hoop dat mijn levensverhaal van waarde is voor mijn kinderen. Voor mij is het in elk geval een mooie reis!
Truus
Ik twijfelde eerst of ik mee zou doen met de cursus, want ik had al een heleboel korte verhalen over mijn leven geschreven. Maar de cursus heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven: voor wie ik schrijf, welke rode draad er door mijn leven loopt, hoe je gebruik kunt maken van je zintuigen. Ik zie ook een stuk ontwikkeling in mijn schrijven, in hoe ik mijn verhaal goed over kan laten komen op papier. Zo komen er weer veel dingen boven van vroeger en dit is soms best emotioneel. Tegelijk is het zo mooi en waardevol. Daarom is deze cursus zeker een advies aan de mensen die hun levensverhaal op papier willen zetten: ga het doen, een dimensie in je leven erbij!
Tineke van der Veer
Wat zijn de voordelen van deze cursus levensverhaal schrijven?
- Het grootste en belangrijkste voordeel van deze cursus is dat je veel inzicht krijgt in de patronen en rode draden in je leven. Dit inzicht zorgt ervoor dat je grip krijgt op die patronen, waardoor je in staat bent om dat wat je belemmert los te laten en te kiezen voor dat wat je verder brengt. Zo blijft deze cursus waardevol lang nadat je jouw verhaal op papier hebt gezet
- De cursus geeft je houvast bij het ordenen van herinneringen en het maken van belangrijke keuzes voor je verhaal
- Het materiaal bij de cursus is zo opgezet dat je zelf kunt bepalen wat je wel en niet gebruikt, zodat het helemaal jouw verhaal wordt
- Je kunt de cursus vanuit huis, in je eigen tijd en in je eigen tempo doen
- Je houdt toegang tot al het materiaal zolang jij dit nodig hebt: er is geen tijdslimiet
Wanneer kun je de cursus levensverhaal schrijven beter niet doen?
Ik vind het belangrijk eerlijk te zijn: er zijn ook redenen om deze cursus niet te gaan doen. Deze cursus is niet geschikt voor je als je:
- Alleen losse herinneringen op wil schrijven en geen samenhangend verhaal (tip: in dat geval heb je meer aan mijn boek Jouw levensverhaal in 25 monumentjes)
- Vooral resultaat wil en het proces niet belangrijk vindt: de cursus is zo opgezet dat je, door een proces van bewust terugkijken en inzichten opdoen, komt tot een verhaal op papier. Proces en product zijn daarom even belangrijk in de cursus
- Op zoek bent naar een schrijfcursus: deze cursus is nadrukkelijk geen schrijfcursus. Er is zeker aandacht voor schrijftechnieken en het maken van een leesbaar verhaal, maar het is geen cursus om je te leren schrijven. Je leert in deze cursus te laten zien wie je bent op papier. Het eindresultaat is geen literatuur, maar wel een leesbaar en eerlijk verhaal
Over Eunice
Ieder mens is uniek en van waarde, dat is mijn diepe overtuiging en dat is dus ook het uitgangspunt geweest bij het ontwikkelen van de cursus levensverhaal schrijven.
Het maakt niet uit of je veel of weinig hebt meegemaakt, of je directeur geweest bent of nooit betaald werk hebt gehad of je een grote familie hebt of alleen bent: jouw verhaal doet ertoe, omdat jij ertoe doet.
Daarom reik ik je in de cursus alles aan wat nodig is om al schrijvend te laten zien wie je bent. De cursus is zo opgezet dat je er helemaal zelfstandig mee aan de slag kan. Heb je toch een vraag, dan kun je altijd contact met me opnemen en dan bekijken we samen wat ik voor je kan doen.
Wil je nog iets meer over mij weten? Lees hier verder…
Inschrijven cursus levensverhaal schrijven
Hieronder kun je je inschrijven voor de cursus levensverhaal schrijven. Na de verwerking van je betaling ontvang je een mail met daarin de materialen bij thema 1 + uitleg over het verdere verloop van de cursus. Zo kun je direct starten!
-
Duidelijke instructievideo's
-
6 uitgebreide werkboeken
-
Achtergrondartikelen als ondersteuning bij het schrijven
-
Toegang tot al het materiaal zolang als nodig is
Veelgestelde vragen:
De cursus kost je zoveel tijd als jij beschikbaar hebt. Doordat je altijd toegang houdt tot het materiaal, kun je in je eigen tempo de cursus doorlopen.
De cursus begint zodra jij je hebt ingeschreven. Als jouw betaling verwerkt is, ontvang je een mail met daarin de materialen bij thema 1 + uitleg over het verdere verloop van de cursus.
Nee, de cursus is zo opgezet dat je hem helemaal zelfstandig kunt doorlopen. Heb je op enig moment toch behoefte aan wat begeleiding, dan kun je die los inkopen. Heb je hier belangstelling voor, mail me dan op: info@mijnmonumentjes.nl of plan een telefonische afspraak in.
Je houdt toegang tot de instructiefilmpjes zolang jij dit nodig hebt. De werkboeken zijn ook te downloaden, zodat je er ook op je eigen computer mee kunt werken. Daarmee is al het materiaal dus beschikbaar zolang jij bezig bent met jouw verhaal, ongeacht hoe lang je erover doet.
Staat jouw vraag er niet tussen? Twijfel je of dit iets voor je is? Neem gerust contact op via de mail: info@mijnmonumentjes.nl of plan hier een telefonische afspraak in. Ik bel je dan op een voor jou geschikt moment.