Jouw levensverhaal in 5 thema's - Mijn Monumentjes

Jouw levensverhaal in 5 thema's

Een online cursus met online begeleiding

Jouw levensverhaal in 5 thema's

Je levensverhaal schrijven, met dat verlangen loop je rond...

Omdat je op een rijtje wil zetten wat er allemaal is gebeurd in je leven. 

Omdat je iets door wil geven aan je kinderen en kleinkinderen. 

Het lijkt je zo fijn om orde aan te brengen in de chaos in je hoofd, om rust te krijgen. 

Hoe mooi is het om vast te leggen hoe het vroeger was? 

Om van je herinneringen iets tastbaars te maken?

Je krijgt er zin in. Je gaat aan de slag, maar dan...

… dan loop je vast.

Het lukt niet, je krijgt niets op papier. Of ja, er komt wel iets uit je pen, maar dat heeft kop noch staart. Hoe wordt dat ooit een samenhangend verhaal? Hoe ga je al jouw herinneringen vastleggen? Kun jij dit eigenlijk wel? Of kan je er maar beter weer mee stoppen?

Weet je? Wat jij ervaart is volkomen normaal!

Als je jouw verhaal op papier zet, komen daar altijd vragen bij kijken:

Waar begin ik? 

Hoe pak ik het aan? 

Hoe lang moet mijn verhaal worden? 

Kan ik hier en hier wel over schrijven? 

Kan ik die en die wel noemen in mijn verhaal?

Met de herinneringen komt ook de emotie: verdriet om wie je kwijtgeraakt bent, boosheid om wat je is aangedaan, teleurstelling in mensen die dichtbij je stonden, de pijn van het niet gezien worden, de angst van het kind dat je ooit was.

In het moeras van emoties en vragen is het lastig verhalen schrijven. Niet vreemd dus dat het niet goed lukt.

Wat heb je dan nodig voor een goed verhaal?

Ik geloof dat jouw levensverhaal moet gaan over wie jij bent en hoe je zo geworden bent. Om dat goed te laten zien heb je drie dingen nodig:

A: Een manier om je herinneringen te ordenen

B: Een methode om te bepalen welke gebeurtenissen je wel en niet opneemt in je verhaal

C: Schrijftechnieken om je verhaal boeiend op papier te zetten

Deze drie belangrijke dingen vind je in de cursus Jouw levensverhaal in 5 thema's:

A: Je ordent je herinneringen met behulp van 5 thema’s die in ieder mensenleven een rol spelen:

 • Gezin en opvoeding
 • Opleiding en werk
 • Relaties (in de breedste zin van het woord)
 • Sleutelmomenten (belangrijke keuzemomenten of ingrijpende gebeurtenissen)
 • Wie ben je? (hoe ben je geworden wie je bent en wat betekent dit voor vandaag?)

B: Met de aanwijzingen in de werkboeken die bij ieder thema horen, bepaal je welke gebeurtenissen je wel en niet opneemt in je verhaal

C: In de werkboeken vind je uitleg over een aantal belangrijke schrijftechnieken: wat houden die technieken in en hoe pas je ze toe?

Wat houdt de cursus precies in?

Wat zeggen anderen over de cursus?

Meedoen met de cursus bevalt me heel goed. Het was eerst wel erg wennen, want schrijven vind ik nog niet gemakkelijk. Maar ik neem rustig de tijd. Ik heb geleerd dat mijn levensboek niet snel af hoeft, ik heb handvatten gekregen die ik gewoon kan blijven gebruiken. De cursus geeft me veel zicht op mijn patronen, op de rode draad in mijn leven. Ik beveel deze cursus aan bij iedereen die zicht wil krijgen op zijn/haar leven en die niet gewend is om te schrijven.

Diny

Ik twijfelde eerst of ik mee zou doen met de cursus, want ik had al een heleboel korte verhalen over mijn leven geschreven. Maar de cursus heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven: voor wie ik schrijf, welke rode draad er door mijn leven loopt, hoe je gebruik kunt maken van je zintuigen. Ik zie ook een stuk ontwikkeling in mijn schrijven, in hoe ik mijn verhaal goed over kan laten komen op papier. Zo komen er weer veel dingen boven van vroeger en dit is soms best emotioneel. Tegelijk is het zo mooi en waardevol. Daarom is deze cursus zeker een advies aan de mensen die hun levensverhaal op papier willen zetten: ga het doen, een dimensie in je leven erbij!

Tineke van der Veer

Deze cursus kwam voor mij op het juiste moment: ik was al bezig mijn geschiedenis op papier te zetten. Ik vond het fijn om een gestructureerde vorm aangereikt te krijgen om het verhaal te schrijven. De cursus levert mij een overzichtelijk verhaal op, met daarin een rode draad die leidt naar de persoon die ik uiteindelijk geworden ben. Wat ik ook erg aantrekkelijk vind aan de cursus is dat je hem gewoon vanuit huis kunt volgen, op een moment dat jou uitkomt!

Margreet

Ik ben met de cursus begonnen, omdat het me leuk leek weer eens met iets anders bezig te zijn en door corona had ik ineens tijd in overvloed. Toch denk ik dat ik zonder de hulp van Eunice mijn verhaal nooit op papier gezet zou hebben, terwijl ik er al jaren aan dacht. Eunice’s betrokkenheid bij haar cursisten is groot, ze heeft altijd een luisterend oor. Ik had nooit gedacht dat het schrijven zoveel bij me los zou maken. Ik hoop dat mijn levensverhaal van waarde is voor mijn kinderen. Voor mij is het in elk geval een mooie reis!

Truus

Wat zijn de voordelen van deze cursus?

 • Het grootste en belangrijkste voordeel van deze cursus is dat je veel inzicht krijgt in de patronen en rode draden in je leven. Dit inzicht zorgt ervoor dat je grip krijgt op die patronen, waardoor je in staat bent om dat wat je belemmert los te laten en te kiezen voor dat wat je verder brengt. Zo blijft deze cursus waardevol lang nadat je jouw verhaal op papier hebt gezet 
 • De cursus geeft je houvast bij het ordenen van herinneringen en het maken van belangrijke keuzes voor je verhaal
 • Het materiaal bij de cursus is zo opgezet dat je zelf kunt bepalen wat je wel en niet gebruikt, zodat het helemaal jouw verhaal wordt
 • Je kunt de cursus vanuit huis, in je eigen tijd en in je eigen tempo doen
 • Je hoeft het niet alleen te doen: je kunt je vragen stellen wanneer het jou uitkomt en 1x per maand is er een online bijeenkomst waarin vragen en uitwisseling centraal staan
 • Je houdt toegang tot al het materiaal en de online bijeenkomsten zolang jij dit nodig hebt: er is geen tijdslimiet

Wanneer kun je de cursus beter niet doen?

Ik vind het belangrijk eerlijk te zijn: er zijn ook redenen om deze cursus niet te gaan doen. Deze cursus is niet geschikt voor je als je:

 • Alleen losse herinneringen op wil schrijven en geen samenhangend verhaal (tip: in dat geval heb je meer aan mijn boek Jouw levensverhaal in 25 monumentjes)
 • Vooral resultaat wil en het proces niet belangrijk vindt: de cursus is zo opgezet dat je, door een proces van bewust terugkijken en inzichten opdoen, komt tot een verhaal op papier. Proces en product zijn daarom even belangrijk in de cursus
 • Op zoek bent naar een schrijfcursus: deze cursus is nadrukkelijk geen schrijfcursus. Er is zeker aandacht voor schrijftechnieken en het maken van een leesbaar verhaal, maar het is geen cursus om je te leren schrijven. Je leert in deze cursus te laten zien wie je bent op papier. Het eindresultaat is geen literatuur, maar wel een leesbaar en eerlijk verhaal

Hoe werkt het als ik mee wil doen?

Inschrijven voor deze cursus is heel eenvoudig:

 • Kies hieronder of je in 1x of in 2 termijnen wil betalen
 • Reken af en start direct met de cursus: je krijgt jouw toegangscode meteen na betaling toegestuurd via de mail
 • Voor de vragenuurtjes krijg je iedere maand een aparte uitnodiging via de mail

Zullen we samen zorgen dat jouw verhaal op papier komt?

Je bent van harte welkom!
Je investering hiervoor is:
395,- inclusief BTW
 • Duidelijke instructievideo's
 • 6 uitgebreide werkboeken
 • Iedere week schriftelijk antwoord op al je vragen
 • Iedere maand een online begeleidingsbijeenkomst
 • Toegang tot al het materiaal en de online bijeenkomsten zolang als nodig

Veelgestelde vragen:

De cursus kost je zoveel tijd als jij beschikbaar hebt. Doordat je altijd toegang houdt tot het materiaal en de online bijeenkomsten, kun je in je eigen tempo de cursus doorlopen

Iedere maand op donderdag. De bijeenkomsten worden afwisselend ‘s avonds en ‘s morgens gehouden, met het zwaartepunt op de avond. Je vindt een overzicht van de data van de bijeenkomsten in de online leeromgeving. De link waarmee je kunt deelnemen aan de bijeenkomsten krijg je iedere maand via de mail. Tijdens de bijeenkomsten is er ruimte voor vragen, maar vooral ook voor uitwisseling. Het bespreken van moeilijke momenten tijdens het schrijven en het uitwisselen van tips zijn een grote steun tijdens het schrijfproces.

Door de bijeenkomsten afwisselend ‘s avonds en ‘s morgens te houden, probeer ik zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de verschillende agenda’s. Daarnaast wordt van iedere bijeenkomst een korte samenvatting in de online leeromgeving geplaatst. In de samenvatting vind je een antwoord op de vragen die gesteld zijn en een opsomming van de belangrijkste punten van uitwisseling. Zo hoef je geen informatie te missen als je niet aanwezig kunt zijn 

Je houdt toegang tot de online leeromgeving en de online bijeenkomsten zolang jij dit nodig hebt. De werkboeken zijn ook te downloaden, zodat je er ook buiten de online leeromgeving mee kunt werken

De cursus begint zodra jij je hebt aangemeld. Je ontvangt een mail met instructies voor het inloggen in de online leeromgeving, zodat je direct kunt starten

Ook als je in twee termijnen betaalt kun je direct starten met de cursus. Nadat je de eerste termijn hebt afgerekend via de groene knop hierboven, krijg je een mail met jouw inlogcode. Je hebt nu toegang tot het eerste deel van de cursus: alle praktische informatie, de vragenuurtjes en thema 1 en 2. Na 8 weken krijg je een mail met de betalingsgegevens voor de tweede termijn. Zodra je de tweede termijn betaald hebt, krijg je toegang tot de rest van de cursus: thema 3 t/m 5 en de zesde module. Ben je al eerder toe aan thema 3, dan kun je een mail sturen naar: info@mijnmonumentjes.nl. Ik zorg dan dat je de mail met betalingsgegevens voor de tweede termijn eerder krijgt.

Nee, bij deze cursus hoort geen feedback op wat je geschreven hebt. Deze feedback geef ik wel in trajecten waarin ik 1 op 1 met mensen samenwerk. Hier lees je meer over deze individuele begeleiding. Heb je hier belangstelling voor, neem dan even contact met me op via de mail: info@mijnmonumentjes.nl of plan een telefonische afspraak in

Staat jouw vraag er niet tussen? Twijfel je of dit iets voor je is? Neem gerust contact op via de mail: info@mijnmonumentjes.nl of plan hier een telefonische afspraak in. Ik bel je dan op een voor jou geschikt moment

Scroll naar top

Oktober: de maand van het levensverhaal

In de maand oktober kun je gratis deelnemen aan mooie activiteiten rond het levensverhaal . Zodat je daarmee een goede start kunt maken of nu eindelijk eens écht verder komt met schrijven!
Klik op de knop hieronder voor meer informatie