Maak gebruik van sleutelmomenten bij het schrijven van je levensverhaal - Mijn Monumentjes

Maak gebruik van sleutelmomenten bij het schrijven van je levensverhaal

Eén van de lastigste dingen bij het schrijven van je levensverhaal is toch wel het begin. Waar begin je met schrijven? Hoe ga je uit die brij van herinneringen een mooi, samenhangend verhaal creëren? Dat gaat inderdaad niet zomaar, je moet eerst orde aanbrengen in die herinneringen. Een goede manier om dit te doen, is op zoek gaan naar sleutelmomenten. In dit blog vertel ik je wat sleutelmomenten zijn, waarom ze belangrijk zijn voor jouw verhaal en hoe je ze kunt vinden. 

Wat zijn sleutelmomenten?

Om te weten wat sleutelmomenten kunnen betekenen voor jouw levensverhaal, is het van belang eerst goed te kijken naar wat een sleutelmoment precies is. Een sleutelmoment is een moment waarop een emotionele gebeurtenis plaatsvindt die een verschil maakt in iemands leven.
De emotionele gebeurtenis kan zowel positief als negatief zijn, maar in beide gevallen geldt: het leven na het sleutelmoment is anders dan daarvoor.
Nu hoef je hierbij niet meteen aan hele grote, ingrijpende gebeurtenissen te denken, er kunnen ook best wat kleinere sleutelmomenten zijn in je leven, maar wat altijd blijft staan is:
– Er is (een grote mate van) emotie bij aanwezig
– Er wordt een verschil gemaakt (door de gebeurtenis zelf of door de keus die vanuit die gebeurtenis gemaakt wordt)

Om bovenstaande wat te verduidelijken geef ik een voorbeeld van zo’n sleutelmoment uit mijn eigen leven. Een voorbeeld van februari 2016, ruim twee jaar geleden dus. Op dat moment kreeg ik te horen dat ik niet bij mijn toenmalige werkgever kon blijven. Ik had daar 3 jaar gewerkt met een tijdelijk contract en er was geen geld om mij vast in dienst te nemen.
Ik werkte destijds als docent Nederlands op de Pabo en dit ontslag was best ingrijpend. Ik had er wel een beetje rekening mee gehouden, maar ik had eigenlijk geen idee wat ik dan nu moest gaan doen. Voor mij was het werken op de Pabo namelijk een hele logische stap geweest na vele jaren onderwijs en ik had eigenlijk gedacht dat ik van daaruit wel weer ergens anders in zou rollen.
Dat leek nu dan toch niet te gaan gebeuren.
Dus dit deed emotioneel zeker wat met mij: ik voelde me onzeker over de toekomst en eigenlijk ook boos over deze beslissing van mijn baas. Na drie jaar hard werken gewoon opzij gezet te worden en vervangen te worden door een andere tijdelijke werknemer, dat voelde niet goed.

Nu maakte ik dit niet voor de eerste keer mee: bij mijn vorige werkgever (in de kinderopvang) had ik ook na 3 jaar iets anders moeten zoeken, want het ging zo slecht met het bedrijf dat een vast contract er ook daar niet in zat. Maar daar had ik helemaal geen moeite mee: ik zag in dat het echt niet anders kon en heel eerlijk gezegd had ik het daar ook wel gezien, ik wilde graag iets anders. Voordat mijn contract afliep kon ik al overstappen naar de Pabo, dus ik veranderde wel van baan, maar verder veranderde er niet zoveel. Dit ontslag maakte dus eigenlijk niet veel verschil in mijn leven.

In 2016 was dat anders: ik had er emoties bij en ik wist niet hoe mijn toekomst eruit zou zien. Deze gebeurtenis maakte dus wel degelijk verschil.
Om een lang verhaal kort te maken: het ontslag op de Pabo zette een reeks van gebeurtenissen in gang. Ik ging nadenken over wat ik nu eigenlijk wilde. Waar mijn talenten lagen. Welke mogelijkheden er buiten het onderwijs nog waren. Welke dromen ik had.
En ik ging stappen zetten: ik richtte mijn eigen bedrijf op, verdiepte me in het werken als ondernemer, volgde verschillende cursussen over ondernemerschap en bouwde een website en Facebookpagina voor mijn bedrijf.
Met recht kun je het ontslag op de Pabo dus een sleutelmoment in mijn leven noemen: mijn leven is niet meer wat het twee jaar geleden was. En hoewel dit sleutelmoment negatief begon (ik vond het echt niet leuk om ontslagen te worden), heeft het zich tot een positief moment ontwikkeld: ik vind het geweldig om Mijn Monumentjes te hebben en zou nooit meer terug willen naar mijn oude baan!

Waarom zijn sleutelmomenten belangrijk voor je levensverhaal?

Sleutelmomenten in je leven geven heel veel inzicht. Inzicht in jezelf: wie je bent, waarom je doet wat je doet, hoe je geworden bent zoals je bent. Maar ook inzicht in situaties: door een ingrijpende gebeurtenis ga je soms ineens anders naar een situatie kijken.
Om weer even bij mijn eigen voorbeeld te blijven: ik had natuurlijk gewoon een soortgelijke baan kunnen zoeken na mijn ontslag. Maar door nu gedwongen afstand te nemen van dit werk, ging ik er ook anders naar kijken. Vond ik dat werk eigenlijk wel zo leuk? Had ik wel de juiste talenten voor dit werk? Hoe zag ik de toekomst voor me als ik dit bleef doen? De vanzelfsprekendheid ging eraf en daardoor ging ik anders kijken naar mijzelf en mijn werk.

Wanneer je bezig bent met het schrijven van je levensverhaal, ben je ook op zoek naar inzicht. Om een samenhangend en diepgaand verhaal te kunnen schrijven, moet je weten waar jouw verhaal over gaat. Wat heb je te vertellen? Wie ben je en hoe ga je laten zien wie je bent?
Sleutelmomenten kunnen je daar enorm veel inzicht in geven. Ze laten je zien wie je bent: door ze op een rijtje te zetten zie je een lijn ontstaan, een lijn van gebeurtenissen en keuzes die jou maken tot wie je bent. En die lijn geeft weer heel veel houvast bij het schrijven: volg je die lijn, dan weet je zeker dat jouw verhaal goed uit de verf komt.

Hoe vind je deze sleutelmomenten?

Om sleutelmomenten in je leven te ontdekken, moet je om te beginnen op zoek gaan naar gebeurtenissen die de twee elementen van een sleutelmoment in zich hebben: emotie en verschil.
Welke gebeurtenissen in jouw leven hebben die twee elementen in zich?

Daarnaast kun je met bepaalde vragen jouw sleutelmomenten wat duidelijker krijgen. Stel jezelf bij ieder moment dat misschien een sleutelmoment is deze vragen:

– Had de emotie bij dit moment een grote invloed op mijn leven?
– Veranderde er iets in mijn leven door dit moment?
– Heb ik bepaalde keuzes gemaakt door dit moment?
– Denk ik nog vaak terug aan dit moment?
– Ben ik anders naar dingen gaan kijken door dit moment?

Is het antwoord op (het merendeel) van de vragen ‘ja’, dan heb je een sleutelmoment te pakken. Zet de sleutelmomenten die je kunt vinden eens op een rijtje en kijk of je verbanden ziet, of je patronen ziet en of je een lijn ziet ontstaan.
Die lijn is jouw verhaallijn, langs die lijn kun je gaan schrijven.

Ik wens je veel inzicht toe!


In mijn gratis e-book ‘Je levensverhaal schrijven’ geef ik praktische tips voor het opzetten en schrijven van jouw verhaal. Wil je dit e-book toegestuurd krijgen via de mail? Vraag het dan aan via deze link

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
e-book levensverhaal schrijven

Gratis e-book levensverhaal schrijven

Overweeg jij je levensverhaal op papier te zetten? Of ben je daar al mee bezig, maar loop je vast? Krijg houvast met het gratis e-book Je levensverhaal schrijven

Mijn Monumentjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches