6 thema's die je kunt verwerken in je levensverhaal - Mijn Monumentjes

6 thema’s die je kunt verwerken in je levensverhaal

Levensverhalen kun je op veel verschillende manieren vormgeven. De 3 meest gebruikte manieren zijn: chronologisch schrijven, thematisch schrijven en losse verhalen schrijven. Het chronologisch schrijven spreekt denk ik voor zich: je vertelt je verhaal in de volgorde waarin de gebeurtenissen zich hebben voorgedaan.

In dit blog geef ik je een aantal onderwerpen die heel goed te gebruiken zijn als je jouw levensverhaal thematisch of in losse verhalen wilt vastleggen. Ik reik je een aantal thema’s aan waar ieder mens mee te maken krijgt in zijn of haar leven. Thema’s waar iedereen op zijn eigen manier mee om gaat, waardoor je aan de hand van deze thema’s heel goed kunt laten zien wie je bent. Ik noem deze thema’s hieronder één voor één op en geef ook wat suggesties voor hoe je deze thema’s kunt uitwerken.

Gezin/familie
Dit lijkt misschien een beetje een open deur, maar dit thema kan enorm boeiend zijn. Je plaatst jezelf namelijk in een lijn van familie en kunt dan heel goed beschrijven wie je bent: waarin lijk je op je familie en waarin ben je heel anders? Wat heeft je familie je gebracht en waarin heeft je familie je afgeremd? Hoe zag je gezin er vroeger uit en hoe ziet jouw eigen gezin er nu uit? Wat zeggen de verschillen en overeenkomsten tussen die twee gezinnen over jou als persoon?

Opvoeding
Dit thema ligt een klein beetje in het verlengde van het vorige, maar toch ook weer niet helemaal. Een mogelijke uitwerking is jouw ontwikkeling te beschrijven aan de hand van de manier waarop je opgevoed bent. Ook zou je dan, net als bij bovenstaand thema, weer kunnen kijken naar de verschillen en overeenkomsten tussen jouw eigen opvoeding en de manier waarop je jouw kinderen hebt opgevoed.
Maar dit thema is ook interessant als je beroepsmatig met opvoeding te maken hebt, dan kun je het nog veel breder trekken en ook jouw rol als ‘professionele opvoeder’ erbij pakken

Normen/waarden/overtuigingen
Welke normen en waarden, welke overtuigingen zijn belangrijk voor jou? En hoe geef je daar in je leven invulling aan? Hoe ben je tot deze overtuigingen/waarden gekomen? Welke overtuigingen heb je overboord gegooid, welke heb je juist behouden of omarmd in de loop van je leven?

Voorbeelden
Welke mensen hebben een belangrijke rol in jouw leven gespeeld? Wie hebben jou gevormd? Laat jouw ontwikkeling zien aan de hand van een aantal mensen die een belangrijke rol in die ontwikkeling hebben gespeeld

Patronen
Patronen zijn in ieders leven te vinden. Soms zijn dit positieve patronen, die houvast geven en bijdragen aan je ontwikkeling. Maar vaak zijn het ook negatieve patronen, die ontstaan zijn om moeilijke situaties het hoofd te bieden. Of ze nu positief of negatief zijn, het is erg de moeite waard om je leven te beschrijven vanuit deze patronen: welke thema’s keren steeds weer terug in jouw leven? En waar komen die thema’s vandaan, wanneer waren ze er voor het eerst en op welke momenten kwamen ze weer terug? Wat zeggen deze patronen over jou? En wat doe je met deze patronen: laat je ze zo of wil je ze doorbreken?

 

Levensverhaal schrijven

 

Talenten
Welke talenten heb jij? En hoe heb je deze talenten ontwikkeld? Waar komen ze vandaan? Ben je gestimuleerd om je talenten te ontwikkelen of heb je ervoor moeten vechten? Kijk naar je leven vanuit jouw sterke kanten en laat de ontwikkeling van jouw persoonlijkheid zien aan de hand van je talenten

Bovenstaande thema’s zijn op ieder mens van toepassing. Maar het is de moeite waard om ook eens specifiek naar thema’s in jouw leven te kijken. Thema’s die niet perse bij alle mensen aanwezig hoeven te zijn. Denk bijvoorbeeld hieraan:

– Hobby’s
– Grote gebeurtenissen in de geschiedenis/politiek die jou gevormd hebben
– Tradities en rituelen
– Vriendschappen
– Reizen
– Rouw/verlies
– Ziekte

Vind je het lastig om te kiezen welke thema’s voor jou belangrijk zijn? Dan kan de cursus Jouw levensverhaal in 5 thema’s je steun bieden. In deze cursus schrijf je jouw levensverhaal aan de hand van 5 universele thema’s die in ieder mensenleven belangrijk zijn (geweest).

Tenslotte nog dit: eerder gaf ik aan dat de thema’s vooral goed te gebruiken zijn wanneer je thematisch of in losse verhalen over je leven wil schrijven. Maar ook wanneer je chronologisch schrijft, ontkom je niet aan een zoektocht naar terugkerende thema’s in je leven. Die thema’s zeggen nu eenmaal veel over wie jij bent en hoe je zo geworden bent.
Dus nadenken over de thema’s in jouw leven is altijd heel zinvol, op welke manier je jouw verhaal ook vast wil leggen!


Meer artikelen lezen zoals dit? Abonneer je op mijn wekelijkse inspiratiemail en krijg iedere maandag om 10.00u inspiratie toegestuurd in de vorm van een blog, een schrijftip of een leuke schrijfopdracht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
schrijfcursus persoonlijke ontwikkeling

Nieuw!!

Jezelf ontwikkelen door te schrijven, dat is wat je doet als je jouw levensverhaal schrijft. Maar dit kan ook op andere manieren! Vanaf september 2021 start daarom de gloednieuwe schrijfcursus 'Schrijf je rijk': een cursus van 4 maanden met uitdagende schrijfopdrachten.
Klik op de knop om een gratis voorbeeldopdracht te downloaden. Je hoeft hiervoor GEEN mailadres achter te laten