Wil je rust in je hoofd? Ga schrijven! - Mijn Monumentjes

Oprechte aandacht voor jouw verhaal

Rust in je hoofd door te schrijven

Wil je rust in je hoofd? Ga schrijven!

Of je het nu razend druk hebt of worstelt met moeilijke dingen in je leven, het resultaat is meestal een overvol hoofd. Zo’n hoofd dat nooit stil staat, dat maar blijft malen. Je hoort jezelf regelmatig zeggen: “Ik wil rust in mijn hoofd!” In dit blog vertel ik je waarom schrijven rust brengt en hoe je het kunt inzetten om tot rust te komen.

 

Wat is ‘rust in je hoofd’?

Tja, wat is dat eigenlijk: rust in je hoofd? Waar zoek je naar als je op zoek bent naar rust in je hoofd? Voor mij betekent rust in mijn hoofd: overzicht over alles wat ik moet/wil doen en tevredenheid over hoe mijn leven er op dit moment uitziet. Rust in mijn hoofd maakt mij letterlijk rustig: ik ben niet bang dat ik iets vergeet omdat ik het te druk heb en ik pieker niet over alles wat er mis is in mijn leven.

Eén ding heb ik inmiddels wel ervaren: die rust kan in een milliseconde verstoord worden… Een vervelende opmerking van een kennis, een naar bericht van een familielid, afspraken die zich onverwacht ophopen, verwachtingen die niet waargemaakt worden, een verdrietige herinnering die ineens komt opzetten. Je let even niet op en weg is de rust. Meestal met slechter slapen, een mindere concentratie en een somber en gejaagd gevoel tot gevolg.

Tegen een verstoring van je rust is niet zoveel te doen, dat heb je vaak niet zelf in de hand. Maar hoe je omgaat met die onrust, daar heb je wél invloed op. Voor mij werkt één ding altijd om weer tot rust te komen: schrijven. In de rest van dit blog wil ik je laten zien waarom schrijven rust brengt en hoe je het schrijven kunt inzetten.

 

Waarom schrijven rust brengt

Gedachten zijn eigenlijk maar rare dingen: ze gaan wel ergens over, maar je kunt ze niet echt grijpen. Als je ergens over piekert malen steeds dezelfde gedachten door je hoofd, zonder dat je er verder mee komt. Hoeveel je er ook over nadenkt, het probleem blijft hetzelfde of lijkt zelfs groter te worden.

Maar wanneer je jouw gedachten op papier zet gebeurt er iets. Misschien niet meteen, het ene probleem vraagt meer schrijftijd dan het andere. Maar altijd is er na verloop van tijd sprake van (be)grip. Je krijgt meer duidelijkheid, je begrijpt beter wat het probleem is, je krijgt ideeën om dit probleem op te lossen. Hoe kan dat? Deze twee punten spelen een rol:

1) Door te schrijven geef je woorden aan je onrust

Wanneer je opschrijft waar je over nadenkt, dan word je gedwongen om de juiste woorden te kiezen voor dat wat je bezighoudt. Dat vraagt om goed kijken: waar zit ik nu echt mee, wat voel ik nu echt? Wat is het eigenlijke probleem en wat is meer bijzaak?

Heb je eenmaal woorden gegeven aan de onrust die je van binnen voelt, dan haalt dat iets van de emotie af, waardoor je meteen al iets rustiger wordt. Op deze manier heeft schrijven bijna hetzelfde effect als er met iemand over praten. Je hebt de woorden als gereedschap om een brij van gedachten en gevoelens om te zetten in een helder verhaal en dat geeft grip

2) Schrijven ordent je gedachten

Het schrijven hielp me om mijn gedachten van A naar B te laten gaan en niet in rondjes.” Deze uitspraak van Annemieke Reesink, schrijfster van de (autobiografische) roman Zwaartekracht, geeft precies weer wat schrijven doet.

Een gedachte die op papier staat, hoef je niet meer te onthouden. Al schrijvend maak je als het ware je hoofd leeg: je zet jouw gedachten één voor één op papier. Dat geeft letterlijk ruimte in je hoofd, waardoor je veel beter in staat bent om overzicht aan te brengen.

Hoe vaker je over hetzelfde onderwerp schrijft, hoe meer overzicht je krijgt. En als er iets is dat rust brengt, dan is het wel overzicht.

 

Hoe zet je schrijven in om rust te krijgen?

Hier zijn vele blogs over te schrijven. Want om deze vraag echt goed te kunnen beantwoorden is het belangrijk om te weten waar je onrust vandaan komt. Iedere situatie vraagt om een andere inzet van het schrijven. Maar goed, dit is dan ook pas deel 1 van de serie De kracht van schrijven 😉 In latere blogs ga ik nog verder in op hoe je het schrijven kunt inzetten om je leven te verrijken.

Eén ding is voor nu belangrijk om te noemen. Het is een tip die je helpt om het schrijven in te zetten wanneer je dit nodig hebt. De tip zelf is simpel: maak van schrijven een gewoonte. Zorg ervoor dat het voor jou vanzelf spreekt om naar de pen te grijpen, dan doe je dit automatisch ook in bijzondere situaties.

Hoe simpel deze tip ook is, de uitvoering valt soms wat tegen. Hoe zorg je er nu voor dat schrijven een gewoonte wordt? Daarover schreef ik langer geleden al eens het blog Schrijfroutine ontwikkelen. Je vindt er tips over onderwerpen waarover en momenten waarop je zou kunnen schrijven.

De simpelste tip om direct meer rust te ervaren? Schrijf iedere dag 10 minuten over alles wat je bezighoudt. Het maakt niet uit welk moment van de dag je neemt, 10 minuten zijn gauw gevonden. Ga even zitten en schrijf gewoon op wat er in je opkomt. Zie je papier als een gedachtenprullenmand: schud er maar lekker je hoofd in leeg, dat brengt absoluut rust!


 

3 reacties op “Wil je rust in je hoofd? Ga schrijven!”

  1. Pingback: Hoe het schrijven van je levensverhaal helpt om blokkades op te ruimen - Mijn Monumentjes

  2. Pingback: Verwerken door te schrijven: 4 tips - Mijn Monumentjes

  3. Pingback: Wil je vertragen? Ga schrijven! - Mijn Monumentjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Schrijfkringen

Schrijfkring Tradities en rituelen

Op 13 november 2023 start de schrijfkring Tradities en rituelen: samen met anderen lezen, nadenken en schrijven over het thema Tradities en rituelen. Meedoen? Je bent van harte welkom!

Mijn Monumentjes draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders